Suomen täytyy pohtia, mikä on hyväksyttävä koronariski, totesi RKP:n Henrik Wickström SuomiAreenassa pitämässään puheessa. Samalla hän esitti ratkaisuja nuorison ja perheiden ongelmiin.
RKP:n Wickström penäsi SuomiAreenassa keskustelua koronarajoituksista luopumisesta.
– Koronapandemia ei ole vielä ohi, mutta on välttämätöntä, että käymme keskustelua Suomessa siitä, mikä on se koronariski, jonka kanssa olemme valmiita elämään siten, että voimme vähitellen ja terveysturvallisesti poistaa rajoituksia, Wickström sanoi.
– Täytyy tarkkaan seurata rokotekattavuuden kasvua. Kun suurin osa väestöstä on saanut molemmat rokoteannokset, niin meidän on pakko miettiä, onko silloin se kohta, jolloin laajemmin voidaan rajoituksista luopua, Wickström jatkoi.
Lue myös: Kiuru MTV Uutisille: Suomi ei voi päättää, milloin koronan kanssa voidaan elää normaalisti
Lue myös: Krista Kiuru MTV:lle: Suomi halutaan pitää syksyllä auki ja virus pysäyttää rajoilla
Wickström kiinnitti huomiota myös Suomen matkustusrajoituksiin, joista RKP on hänen mukaansa huolissaan.
– Me ei voida jäädä tänne pullon pohjalle pohjoiseen katsomaan, kun muut maat avaavat rajojaan. Suomi ei voi jäädä jälkeen. Tämä voidaan tehdä terveysturvallisesti, niin, että korona saadaan pysäytettyä rajoille.
Mielenterveyspalvelut maksuttomiksi
Vaikka koronasta päästäisiin, eivät ongelmat tietenkään siihen lopu. SuomiAreenassa pitämässään puheessa Wickström käänsi katseen nuoriin, joille korona-aika on ollut vaikea esimerkiksi etäopetuksen ja harrastustoiminnan vaikeutumisen vuoksi.
– Mielenterveyspalveluiden saatavuudessa on ongelmia. Siksi haluamme tehdä psykoterapiakoulutuksesta maksuttoman, Wickström linjaa.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Wickström uskoo, että näin saataisiin alalle enemmän tekijöitä.
– Meillä on historiallisen huono tilanne, mitä tulee mielenterveyspalveluihin ja niiden saatavuuteen. Mielenterveysongelmat maksavat yhteiskunnalle jopa 11 miljardia euroa vuodessa. Jos ei tehdä ennaltaehkäiseviä panostuksia, niin se on väärin.
Neuvolapalveluihin lisäaikaa
RKP:n varapuheenjohtaja haluaisi tukea nuorten ja perheiden jaksamista myös neuvolapalveluiden saatavuusaikaa pidentämällä.
– Ehdotamme, etteivät neuvolapalvelut lakkaisi, kun lapsi menee kouluun, vaan jatkuisivat yläkouluun asti.
Tällä hetkellä neuvolapalveluista siirrytään kouluterveydenhuollon pariin. Mikä siis muuttuisi?
– Meillä on suuri huoli siitä, että perheistä löytyy haasteita. Kun sote-uudistus toteutuu, niin näemme mahdollisuuden sille, että palvelua voitaisiin laajentaa siten, että se kokee perhettä kokonaisvaltaisemmin.
Andersson: "Teini-ikä perheille vaikea"
Vasemmistoliiton puheenjohtajan, opetusministerin Li Anderssonin mielestä neuvolapalveluiden pidentäminen on hyvä ajatus.
– Teini-ikä on perheille monesti vaikeaa aikaa. Kysymykset ovat usein sellaisia, että pitäisi tukea koko perhettä, Andersson sanoo
Myös psykoterapeuttikoulutuksen maksuttomuus saa opetusministeriltä kannatusta. Anderssonin mukaan myös psykologien riittävyys on suuri haaste.
Kristillisdemokraattien Sari Essayahin mielestä lapsiin ja nuoriin kannattaa panostaa.
– Katsomme, että ne ovat niitä investointeja, jotka taatusti maksavat itsensä takaisin. Yksikin syrjäytynyt nuori on liikaa. Meillä on pienenevät ikäluokat. Meillä ei ole varaa hukata ketään.
SuomiAreenan tapahtumia on sekä Porissa että Helsingissä. Porissa tapahtumat keskittyvät torille ja Helsingissä puolestaan ydinkeskustan Allas Sea Poolille. Näitä tapahtumia kuka tahansa voi tulla seuraamaan paikan päälle.
Lisäksi SuomiAreenan tapahtumia järjestetään kahdella studiolla MTV:n tiloissa Helsingissä. Näihin yleisöllä ei ole pääsyä, mutta kaikki studiokeskustelut ovat katsottavissa suorina lähetyksinä netin kautta mtv-palvelussa. Lisäksi erillinen SuomiAreenaTV-kanava näyttää valikoidut palat tapahtumista. SuomiAreenaTV näkyy antenni- ja kaapelitalouksissa kanavapaikalla 38. Ohjelmat alkavat maanantaina klo 10 ja muina päivinä klo 9.