Roosa joutui ahdistelluksi taksitolpalla, sivullisen nerokas toiminta pelasti: "Suomessa on yhä uhria syyllistävä kulttuuri"

Suomessa on yhä seksuaalisen ahdistelun kohteeksi joutunutta uhria syyllistävä kulttuuri, sanoo yrittäjä ja vaikuttaja Roosa Rahkonen.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Rahkonen toteaakin, että tärkeintä seksuaalisen ahdistelun uhreille olisi tiedostaa, ettei ahdistelu ole uhrin oma vika.

– Me käännämme sen tosi paljon siihen, että mitä sinulla oli päällä tai mitä teit. Se ei ole sinun oma vikasi.

Tuoreessa kirjassa Lupa olla tyttö (Into) omakohtaisia kokemuksiaan jakava Rahkonen kertoo kokeneensa huutelua, kourimista sekä seuraamista kotiin saakka.

Häirintää on tapahtunut sekä ulkona että baareissa.

Näin voi pelastaa ahdistelun uhrin

Rahkonen kertoi Huomenta Suomessa seksuaalisesta ahdistelusta, joka tapahtui yöllä taksitolpalla.

Silloin sivullisen nerokas toiminta pelasti Rahkosen.

Hänen edellään taksijonossa oleva mies huomasi ahdistelutilanteen ja totesi, että hän ja Rahkonen voisivat mennä samalla taksilla, kun he asuvat lähekkäin.

– Siirryin sitten hänen kanssaan jonottamaan ja pääsin pois siitä ahdistelutilanteesta. Mies sanoi minulle suoraan, että halusi vain, että pääsen pois siitä tilanteesta eikä minun tarvitse oikeasti kyytiä jakaa.

Rahkonen vinkkaakin, että sivulliset voivat pelastaa ahdistelun uhriksi joutuneen esittämällä, että tuntee uhrin ja hakea hänet pois.

Ahdistelulla pitkäkestoiset vaikutukset

Huomenta Suomen keskustelussa mukana ollut lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen toteaa, että ahdistelu rajoittaa tyttöjen ja naisten käyttäytymistä.

– Sillä on pitkäkestoiset vaikutukset ihmisen minäkäsitykseen.

Pekkarinen suosittelee, että vanhemmat neuvoisivat lapsiaan, miten tulee toimia, jos joutuu ahdistelun tai häirinnän kohteeksi sekä keskustelemaan ahdistelua kokeneen lapsen kanssa rakentavasti ja olemaan mahdollisesti viranomaisiin yhteydessä.

– Meillä aikuisilla on tapana reagoida hyvin voimakkaasti ja tunteella: ottaa puhelimet pois, kieltää lähtemästä ulos ja tapaamasta kavereita sen sijaan, että pystyttäisiin rakentavasti reagoimaan siihen tilanteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat