Ruoka-aineallergiat saattavat lisätä MS-tautia potevien oireilua ja vaikuttaa aivomuutosten ilmaantumiseen. Tuoreen tutkimuksen havainnot ovat mielenkiintoisia, mutta myös toisenlaisia tuloksia on saatu.
Nyt julkaistut havainnot perustuvat 1 400 MS-tautia sairastavan aikuispotilaan terveystietoihin ja aivokuvauksiin. Osallistujista 920:lla oli ainakin yksi allergia. Ruoka-aineallergia oli 240 potilaalla.
Kun tutkijat yhdistivät tiedot allergioista tietoihin potilaiden MS-taudin pahenemisjaksoista, he havaitsivat pahenemisjaksot noin kolmanneksen yleisemmiksi ruoka-aineallergioita potevilla. MS-tautiin kuuluvia aivomuutoksia heillä oli noin 2,5 kertaa todennäköisemmin kuin potilailla, joilla ei ollut allergioita. Muut kuin ruoka-aineallergiat eivät liittyneet MS-taudin oireisiin.
LUE MYÖS: Geenitutkimuksen harppaukset avasivat mystisen MS-taudin syntysyitä: ”Lisää MS-riskiä todella merkittävästi”
Syy immuunijärjestelmässä tai suoliston bakteereissa?
MS-taudilla ja muilla autoimmuunitaudeilla on yhteisiä immuunijärjestelmään liittyviä piirteitä, jotka voivat selittää yhteyden. Toinen selitys voi olla suoliston bakteerikannat ja niiden häiriöt. Tutkimusten mukaan bakteereilla voi olla osansa MS-taudissa, ja ruoka-aineallergiat voivat vaikuttaa suoliston bakteerikantoihin. Mekanismista ei tosin ole varmaa tutkimusnäyttöä.
MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat muun muassa halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.
LUE MYÖS: Ida Maria eli yli 20 vuotta väärän diagnoosin kanssa – MS-tauti olikin aivokasvain: "Sille lääkärille on vaikea antaa anteeksi"
Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.