Turkistarhoilla aloitetaan systemaattiset koronatarkastukset: "Covid-19 on varmaan vakavin tauti, mikä voi ihmisen ja minkin välillä tarttua"

Eläinten massalopetuksia ei Suomessa ole suunnitteilla. 

Ruokavirasto aloittaa laajan minkkien koronatartuntoja selvittävän kartoituksen Pohjanmaan turkistarhoilla. Toistaiseksi suomalaisilla minkeillä ei ole todettu koronavirustartuntoja. Minkkien lisäksi myös supikoira voi saada koronavirustartunnan.

Tarkastuksen ensimmäisessä vaiheessa on mukana kymmenen pohjalaista kuntaa, joista kustakin tarkastetaan kolme turkistarhaa. Testaukset on tarkoitus saada valmiiksi seuraavien kahden viikon aikana. Eläinten koronatestaukset tekevät alueiden kunnaneläinlääkärit.

– Tulosten perusteella mietitään, miten jatkamme tätä seurantaa. Perimmäinen tavoite on, että saataisiin kaikki minkki- ja supikoiratarhat testattua. Jos löydämme tästä ensimmäisestä vaiheesta positiivisia, niin sitten muutamme suunnitelmia tarpeen mukaan, kertoo STT:lle Ruokaviraston eläinten terveyden ja hyvinvoinnin osaston johtaja Terhi Laaksonen.

Mikäli tarkastuksessa minkeissä tai muissa tarhojen turkiseläimissä havaitaan koronavirusta, voi Ruokavirasto määrätä kyseisen tarhan turkiseläimet lopetettavaksi. Lopetusuhan alla ovat siinä tapauksessa myös lähialueen tarhojen eläimet, jotta viruksen mahdollinen leviäminen saadaan pysäytettyä.

– Mutta sitten tällaisia alueellisia laajoja lopetuksia ei ole vielä suunnittelussa. Saati sitten tällaista Tanskan malliin menoa, jossa koko minkkituotanto lopetetaan, sellaista ei ole ollut harkinnassa, Laaksonen sanoo.

Tanskan pääministeri Mette Fredriksen kertoi keskiviikkona, että kaikki minkit maan turkistarhoilla aiotaan lopettaa. Syynä on tarhoilla leviävä koronavirus. Myös Alankomaissa on todettu laajoja koronavirusepidemioita minkkitarhoilla.

Tartunta ihmisestä minkkiin vaatii lähikontaktia

Koronavirus ei ole ensimmäinen virus tai tauti, joka tarttuu ihmisestä eläimeen ja päinvastoin. Turkistarhoilla esimerkiksi salmonella voi tarttua minkistä ihmiseen.

– Mutta tämä Covid-19-koronatauti, se on kyllä varmaan vakavin, mikä voi ihmisen ja minkin välillä tarttua, Laaksonen toteaa.

Koronaviruksen tartunta ihmisestä minkkiin vaatii lähikontaktia. Laaksosen mukaan suomalaisilla turkistarhoilla on nyt jo käytössä tarkat suojautumis- ja hygieniatoimenpiteet koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Tarhoille ei ole asiaa hengitystieoireisena tai positiivisen koronavirustuloksen saaneena. Työntekijöillä on käytössään myös suojavarusteita, kuten esimerkiksi kasvomaskit.

Koronaviruksen tarttuminen ihmisestä minkkiin on kuitenkin mahdollista. Tartunta minkistä ihmiseen on kuitenkin epätodennäköisempää. Esimerkiksi Tanskassa minkeillä on havaittu virusmutaatiota, joka on tarttunut myös ihmisiin.

– Näitä tartuntoja, joissa ihminen on tartuttanut minkin, on todettu paljon. Mutta niitä, joissa minkki on tartuttanut ihmisen, on ollut huomattavasti vähemmän. Eli minkki saa helpommin tartunnan ihmiseltä kuin päinvastoin, Laaksonen kertoo.

Tarhaajien ilmoitettava tartuntaepäilystä kunnaneläinlääkärille

Ruokaviraston mukaan turkistarhaajien on ilmoitettava alueensa kunnaneläinlääkärille, jos epäilevät tarhansa eläimillä koronavirustartuntaa.

Epäilyn perustana ovat eläimillä koronavirustartuntaan viittaavat oireet, kuten esimerkiksi hengitystieoireet, ripuli tai lisääntynyt kuolleisuus. Epäilyn perusteeksi riittää myös lähiseudun toisella turkistarhalla havaittu koronavirustartunta tai turkistarhan työntekijällä todettu tartunta. Tartuntatautilääkäri ilmoittaa turkistarhan työntekijän koronavirustartunnasta kunnaneläinlääkärille.

Suomessa on noin 700 turkistilaa. Niiden tuotanto menee lähes kokonaan vientiin.

Lue myös:

    Uusimmat