USA:n tartuntatautiasiantuntija Fauci huolestui apinarokosta – "Raportoitujen tapausten määrä on vain jäävuoren huippu"

0:24img
Katso myös: Miten pitää toimia, jos epäilee apinarokkoa?
Julkaistu 17.07.2022 16:14
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Yhdysvaltain johtavan tartuntatautiasiantuntijan Anthony Faucin mukaan apinarokon leviämiseen pitäisi suhtautua nykyistä vakavammin. Hän uskoo, että raportoitujen tapausten määrä on vain jäävuoren huippu.

Maailmalla on todettu tänä kesänä noin 10 000 apinarokkotapausta yli 60 eri maassa. Suomessa varmistettuja tartuntoja oli reilu viikko sitten 13. Kaikki tartunnan saaneet ovat miehiä.

Anthony Faucin mielestä epidemiaa pitäisi käsitellä entistä tiukemmin.

– Apinarokko on jo jotain sellaista, mikä ehdottomasti pitäisi ottaa vakavasti. Emme vielä tiedä siitä kaikkea, ja nyt olisi toimittava niin kuin sillä olisi kyky leviä paljon laajemmin kuin se tällä hetkellä leviää, myös presidentti Joe Bidenin johtavana lääketieteellisenä neuvonantajana toimiva Fauci toteaa yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n haastattelussa.

Fauci uskoo, että esimerkiksi USA:ssa tautitapauksia on todennäköisesti enemmän kuin niitä on raportoitu. Julkisuuteen kerrotut luvut ovat hänen mukaansa siis vain jäävuoren huippu.

– Siksi testejä pitäisi tehdä paljon nykyistä voimakkaammin.

Lue myös: THL: Apinarokko tarttunut nyt myös Suomessa – uusia tapauksia 3, tartuntoja yhteensä 13

Apinarokko voi olla vakava riskiryhmäläisille

Apinarokko on isorokolle ja lehmänrokolle sukua oleva, viruksen aiheuttama infektiotauti, joka tunnistettiin vuonna 1970. Taudin itämisaika on viikosta kolmeen. 

Aiemmin se tarttui ensisijaisesti Afrikan mantereen villieläimistä, erityisesti jyrsijöistä, ihmisiin, mutta nyt se on alkanut tarttua myös ihmisistä toisiin. Se tarttuu tiettävästi kuitenkin vain läheisissä kontakteissa.

Apinarokko ei ole sukupuolitauti, mutta se on levinnyt enimmäkseen miesten kanssa seksiä harrastavien miesten keskuudessa.

Lue myös: WHO kehottaa Eurooppaa kiireellisiin toimiin apinarokon leviämisen

Oireilee ihottumana, kuumeena ja lihaskipuina

Apinarokkoon liittyy tyypillisesti näppyläinen tai rakkulainen ihottuma. Rakkuloita voi muodostua myös suun limakalvoille ja genitaalialueille. Ihottumaa ennen saattaa ilmetä lisäksi esimerkiksi kuumetta, lihaskipuja tai päänsärkyä. 

Tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. 

Vakavampi taudinkuva on mahdollinen niillä, joiden puolustuskyky on heikentynyt muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon takia.

Lue myös: Apinarokko lisätään Suomessa valvottaviin tartuntatauteihin

USA lisää testausta ja rokottamista

Faucin mukaan apinarokkotestausta lisätään Yhdysvalloissa lähiaikoina kaupallisissa testauslaboratorioissa. Lisäksi noin 700 000 rokotetta jaetaan yhteisöille tämän kuun loppuun mennessä.

Fauci sanoo haluavansa suojella rokotteella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia. 

Maan sosiaali- ja terveysministeriön mukaan USA on yli kolminkertaistanut apinarokkorokoteannoksensa viime viikon jälkeen. Se ei kuitenkaan riitä taudin leviämisen estämiseen.

4:47img

Katso myös: Miksi apinarokko on noussut maailmanlaajuiseksi uutiseksi?

WHO järjestää hätäkokoukseen apinarokon leviämisestä

Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijakomitea kokoontuu ensi viikon torstaina jo toista kertaa hätäkokouksen. Kokouksessa arvioidaan, luokitellaanko apinarokon leviäminen kansainväliseksi kansanterveysuhaksi. 

Jos tauti luokitellaan kansanterveysuhaksi, komitea antaa väliaikaisia suosituksia siitä, miten sitä voidaan ehkäistä ja vähentää sen leviämistä.

Vielä viime kuussa WHO katsoi, ettei apinarokon leviäminen muodostanut kansainvälistä kansanterveysuhkaa.

Lue myös: WHO kutsuu toistamiseen koolle hätäkokouksen apinarokon leviämisen takia

Tuoreimmat aiheesta

Apinarokko