Ruotsille historiallinen katastrofi – kokeneiden pelaajien ura vaakalaudalla

Ruotsin naisten jalkapallomaajoukkueen pelaajat joutuvat seuraamaan olympiaturnauksen otteluita ensimmäistä kertaa tyystin omilta kotisohviltaan.

Ruotsin karsiutuminen Pariisin ensi kesän olympiaturnauksesta varmistui, kun joukkue hävisi olympiakarsintana toimivassa Kansojen liigassa Sveitsille 0–1.

Euroopan olympiakarsinta on armoton, sillä järjestäjämaa Ranskan lisäksi vain kaksi parasta joukkuetta etenee Kansojen liigan A-tasolta olympiakisoihin. Hallitseva maailmanmestari Espanja on jo varmistanut Ruotsin edellä lohkovoiton ja paikan helmikuussa pelattavassa Kansojen liigan neljän parhaan joukkueen finaalivaiheessa.

Tokion olympialaisten hopeajoukkue Ruotsi pelasi seitsemässä peräkkäisessä olympiaturnauksessa 1996–2021, mutta jäi nyt ensimmäistä kertaa globaalien arvokisojen ulkopuolelle. Ruotsi on pelannut jokaisessa yhdeksässä naisten MM-turnauksessa, ja EM-kisoistakin länsinaapuri on karsiutunut vain kahdesti 1990-luvun alussa.

Seuraavat EM-kisat pelataan vasta kesällä 2025, joten olympiakarsiutuminen sai monet Ruotsin kokeneemmat pelaajat pohtimaan maajoukkueuran jatkoa.

– Se on asia, jota minun on tietenkin mietittävä. Tuntuu todella surulliselta, koska olemme pelanneet arvokisoissa lähes joka kesä. Tämä on raskas tunne, 34-vuotias kapteeni Kosovare Asllani sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat