Ruotsin valtion alkoholimonopoli Systembolaget aloittaa verkkokaupasta alkoholin kotiinkuljetukset koko maassa heinäkuussa. Suomessa päätös otettiin yllättyneenä vastaan eikä vastaavaa ole suunnitteilla – pikemminkin päinvastoin.
Suomessa keskustelua Alkon kotiinkuljetusten mahdollistamisesta ei ole juuri käyty, sanoo johtaja Jari Keinänen Hyvinvointi- ja palveluosastolta sosiaali- ja terveysministeriöstä.
– Vähän yllätti, että Systembolaget lähtee tällaiseen toimintamalliin. Seuraamme sitä mielenkiinnolla, Keinänen sanoo.
Lain porsaanreikä tukittiin vasta viime vuonna
Suomessa suunta on ollut pikemminkin päinvastainen: aiemmin laissa ei ollut suoraan kielletty Alkon kotiinkuljetuksia, mutta viime vuonna voimaan tulleessa uudessa alkoholilaissa tämä porsaanreikä tukittiin.
Laissa todetaan nyt, että alkoholin vähittäismyyntiä saa harjoittaa vain luovuttamalla tuotteet asiakkaalle hyväksytyssä vähittäismyyntipaikassa.
– Edellinen hallitus ja eduskunta vahvistivat sitä, että kotiinkuljetus ei ole mahdollista, Keinänen sanoo.
– Se liittyi puhtaasti siihen periaatteeseen, että meidän pitää pystyä valvomaan ikää, alkoholin vaikutuksen alaisena olemista ja alkoholin mahdollista välittämistä alaikäisille, kun alkoholia luovutetaan kuluttajalle.
Systembolagetin kuljettajat koulutettu
Systembolagetin verkkokaupassa ei ole alkoholin tilausmäärän ylärajaa, mutta kotiinkuljetuksia toimitetaan vain yksityishenkilöille.
Systembolagetin verkkosivuilla kerrotaan, että tilaajien on aina tunnistauduttava toimituksen yhteydessä, tuotteita toimitetaan vain yli 20-vuotiaille ja kuljettajat on koulutettu myyjien tapaan tunnistamaan tilanteet, joissa alkoholia saatetaan välittää alaikäisille. Päihtyneille asiakkaille tuotteita ei luovuteta.
Sotii monopolin periaatteita vastaan
Keinänen kuvailee Ruotsin päätöstä mielenkiintoiseksi avaukseksi.
– Ruotsissa ja meillä alkoholimonopolin perimmäinen tarkoitus on haittojen vähentäminen. Siinä keskeisenä perustana on saatavuuden rajoittaminen, Keinänen sanoo.
Keinäsen mukaan kotiinkuljetukset sotivat näitä periaatteita vastaan, kun saatavuutta lisätään.
Ruotsin sosiaaliministeri Lena Hallgren perusteli Systembolagetin kotiinkuljetuksia palveluiden kehittämisellä ja alkoholimonopolin aseman vahvistamisella.
– Se on tietysti yksi peruste muiden mukana, mutta alkoholijuomat, tässä tapauksessa viinit ja viina, eivät kyllä ole aivan tavallinen kuluttajatuote. Niiden haittoja lähtökohtaisesti ehkäistään monopolilla, Keinänen sanoo.
Alkoholin kulutus laskusuunnassa Ruotsissa
Ruotsissa kotiinkuljetuskokeilut aloitettiin vuonna 2012. Keinäsen tietojen mukaan Suomessa ei ole erityisen tarkkaan seurattu, millaisia kokemuksia kotiinkuljetuksista on saatu.
Hän kuitenkin uskoo, että jatkossa tilannetta seuraavat mielenkiinnolla niin virkamiehet kuin poliitikot.
Tilastoissa alkoholin kulutus nousi Ruotsissa vuonna 2013 henkilöä kohti, mutta sen jälkeen kulutus on ollut laskussa. Vuonna 2018 ruotsalaiset joivat alkoholia vähemmän kuin vuonna 2012.
Alko: "Kehitämme toimintaa lainsäädännön puitteissa"
Suomen Alkollakin on verkkokauppa, mutta juomat pitää noutaa joko Alkon myymälästä tai noutopisteistä, joita on pienemmillä paikkakunnilla esimerkiksi ruokakauppojen yhteydessä.
– Kehitämme lainsäädännön puitteissa jatkuvasti toimintaamme, Alkon viestinnästä kommentoidaan.
Uudesta hallitusohjelmastakaan ei löydy suoria viitteitä kotiinkuljetusten edistämiseksi.
Hallitusohjelmassa todetaan, että Alkon omistajaohjaus säilytetään sosiaali- ja terveysministeriössä, vähittäismyynnin nykyinen yksinoikeusjärjestelmä turvataan ja tarmokkaita toimenpiteitä kokonaiskulutuksen vähentämiseksi jatketaan.
Keinäsen mukaan tarkempia keskusteluja konkreettisista toimenpiteistä etenkään viimeisen periaatteen toteuttamiseksi ei ole käyty.