Alkoholia voi ensi vuonna tilata kotiinkuljetuksella kaupasta ja ravintolasta, jos hallituksen tavoite toteutuu. Kuljetuspalvelu Woltin maajohtajan Joel Järvisen mukaan alkoholin kotiinkuljetuksen riskit ovat samat kuin muulla alkoholin vähittäismyynnillä.
Alkoholin verkkokaupan ja kotiinkuljetuksen mahdollistavaa lakimuutosta valmistellaan parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä (STM). Mietoja alkoholijuomia voisi jatkossa tilata kotiin kaupoista ja kioskeista sekä kuljetuspalveluilta kuten Wolt ja Foodora. Alko voisi lisäksi jatkossa myydä omia tuotteitaan kuluttajille kotiinkuljetuksella.
Keskiviikkona Asian ytimessä -ohjelmassa vierailleen Joel Järvisen mukaan alkoholin kotiinkuljetus on jo mahdollista suurimmassa osassa maita, joissa se toimii. Lähimpinä esimerkkeinä hän mainitsee Viron ja Tanskan. Wolt toimii kaikkiaan 25 eri maassa.
Lue myös: Hallitus: Kaljaa kotiinkuljetuksella kaupasta
Ikärajan tarkistuksissa kotiinkuljetusten olisi tarkoitus noudattaa samaa linjaa kuin tällä hetkellä tehdään paikan päällä kaupassa tai ravintolassa. Nykyisin henkilöllisyyspaperit voidaan kysyä alle 30-vuotiaan näköisiltä asiakkailta. Käytännössä henkilöllisyys pitäisi todentaa siinä vaiheessa, kun tilaus luovutetaan vastaanottajalle. Järvisen mukaan henkilöllisyyden tarkastaminen ei aiheuttaisi ongelmia Woltille.
– Meillä on jo paljon kokemusta siitä, miten tämän tyyppistä valvontaa voidaan teknologian avulla tehdä Järvinen kertoo.
Järvinen huomauttaa, että Suomessa kuljetetaan jo nykyisin kotiin esimerkiksi reseptilääkkeitä ja ykkösolutta.
– Näissä tilanteissa tehdään sitä henkilöllisyyden tarkastusta, Järvinen sanoo.
Järvisen mukaan henkilöllisyyden todentamiseen on useita vaihtoehtoja, joista hän mainitsee esimerkkinä vahvan tunnistautumisen. Järvinen pitää tärkeänä, että lakimuutos tehdään niin, että se mahdollistaa sekä nykyisten että mahdollisten tulevien teknologiaratkaisujen hyödyntämisen tunnistautumisessa.
Lue myös: Hallitus esittää: Vahvat oluet kauppoihin – tällaiset olisivat terveysvaikutukset
Alkoholia ei jatkossakaan luovutettaisi selvästi päihtyneille
Alkoholipolitiikasta vastaavan sosiaaliturvaministerin Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan kotiinkuljetuksissa pidettäisiin tiukasti kiinni siitä, että alkoholia ei luovuteta selvästi päihtyneelle.
Järvinen ei näe alkoholin kotiinkuljetuksessa suurempaa riskiä muuhun alkoholin ulosmyyntiin verrattuna.
– Tätä kautta voidaan esimerkiksi ruokakaupasta kaikki siellä myytävät tuotteet kuljettaa kotiin, Järvinen sanoo.
Lain muutosesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi keväänä ja tavoitteena on saada se voimaan ensi vuoden syksyllä.