Liki neljä kymmenestä lähihoitajasta koki ruumiillista väkivaltaa viime vuonna. Missään muussa kunta-ammatissa määrä ei ole noin suuri. Tuoreet Työterveyslaitoksen Kunta10-tulokset eivät yllätä lähihoitajien edunvalvontajärjestö Superin johtoa.
Lisäksi lähihoitajia uhataan aseella miltei kaikista kuntatyöntekijöistä eniten. Prosentti on liki kolminkertainen verrattuna kuntatyöntekijöiden keskimääräiseen.
– Tämä on hyvin vaiettu osa-alue. Luottamusmiehemme ja työpaikkojen työsuojeluvaltuutetut sanovat tilanteen olevan huolestuttava. Työnantajat ovat myös huolissaan. Kotihoidossa on paikkoja, joihin mennään turvamiehen kanssa, Silja Paavola, liiton puheenjohtaja kertoo.
Paavolan mukaan ajat ovat muuttuneet, koska ihmiset miettivät usein vain omaa napaansa.
– Kyse on hyvin paljon yhteiskunnallisesta muutoksesta. Nykyään ajatellaan, että kaikki pitää mennä juuri niin kuin minulle sopii. Tämä on myös erittäin paljon toiminnasta kiinni: jos on aikaa ja mahdollista hoitaa kahden hoitajan kanssa, usein sekin rauhoittaa tilannetta.
Ministeri: Hälyttävää
– Se kuulostaa hälyttävältä ja huolestuttavalta. On hyvä havaita, että ruumiillisen väkivallan uhka sote-ammateissa on ongelma ja siihen tulee puuttua kaikilla tasoilla, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty.
Ministeri korostaa, että koteihin on syytä mennä pareittain.
– Mietitään, millä tavalla työympäristöstä ja työstä voidaan tehdä turvallisempaa. Koteihin ei mennä yksin vaan pareittain. Väkivaltaisiin tilanteisiin pyritään menemään vähintään toisen henkilön kanssa. Ja työympäristöt ihan fyysisesti pyritään rakentamaan niin, että huoneissa on esimerkiksi kaksi ovea, kokoomusministeri linjaa.
Paavolan mukaan kotihoitopainotuksen lisääminen on nimen omaan vähentänyt mahdollisuuksia toimia pareittain.
– Mitä enemmän annamme palveluja yksittäiseen osoitteeseen, sitä vähemmän meillä riittää resursseja parityöskentelyyn, vastaa Superin puheenjohtaja.