Saako bussipysäkille pysähtyä henkilöautolla?

8:36imgLinja-auto tarvitsee kääntyessään yllättävän paljon tilaa. Katso videolta, miten bussit tulee huomioida liikenteessä vaaratilanteiden välttämiseksi.
Julkaistu 16.09.2023 10:58
Toimittajan kuva

Teppo Vesalainen

teppo.vesalainen(at)autoliitto.fi

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Saako henkilöautolla pysähtyä linja-autopysäkille matkustajien kyytiin ottamista tai kyydistä jättämistä varten? 

Vastaus: Linja-autopysäkille saa pysäyttää myös muun ajoneuvon kuin linja-auton. Pysäköinti sen sijaan on sallittu vain linja-autoille. Olennaista onkin pitää mielessä pysäyttämisen ja pysäköinnin erot sekä huolehtia siitä, että pysäyttäminen tapahtuu linja-autoliikennettä estämättä.

Tieliikennelain liitteessä 3.5, liikennemerkin E6 (Linja-autopysäkki) yhteydessä, todetaan seuraavasti:

Lue myös: Oletko valmis joustamaan oikeuksistasi? Näin paljon tilaa linja-auto tarvitsee liikenteessä

Merkillä osoitetaan paikka, joka on tarkoitettu linja-autoon nousemista tai siitä poistumista varten. Muuta ajoneuvoa kuin linja-autoa ei saa pysäköidä pysäkkikorokkeen kohdalle, tai jos pysäkkikoroketta ei ole, tiemerkinnöin osoitetulla matkalla merkin kummallekaan puolelle. 

Jos tiemerkintää ei ole, pysäköinti 12:ta metriä lähemmäksi merkkiä on kielletty. Tälle alueelle saa pysäyttää ajoneuvon, jos se voi tapahtua linja-autoliikennettä estämättä. Merkin yhteydessä voidaan esittää pysäkin nimi, linjojen tunnukset sekä muuta linja-autoliikennettä palvelevaa tietoa.

Linja-autopysäkille saa siis pysäyttää muunkin ajoneuvon kuin linja-auton. Tämän on kuitenkin tapahduttava linja-autoliikennettä estämättä. Pysäköidä linja-autopysäkille saa ainoastaan linja-auton.

Pysäyttämistä vai pysäköintiä?

Se, mitä eroa on pysäyttämisellä ja pysäköinnillä, löytyy Tieliikennelain 2 §:stä:

Pysäköinnillä tarkoitetaan ajoneuvon seisottamista kuljettajineen tai ilman kuljettajaa, ei kuitenkaan lyhytaikaista ajoneuvon seisottamista siihen nousemista tai siitä poistumista taikka ajoneuvon kuormaamista tai kuorman purkamista varten.

Sallitusta pysäyttämisestä on siis kyse esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa ihminen seisoo valmiiksi pysäkillä ja pysäytetään ottamaan hänet ja hänen matkatavaransa kyytiin tai vaihtoehtoisesti jätetään ihminen matkatavaroineen pysäkille ja jatketaan välittömästi matkaa.

Muun ajoneuvon kuin linja-auton kanssa pysäkille ei siis saa jäädä odottamaan hetken kuluttua saapuvaa linja-autoa, vaikka kyydissä oleva matkustaja olisi siihen menossa tai kyseisen bussin kyydissä olisi tulossa joku, joka on siirtymässä omaan ajoneuvoon. Nämä tapaukset katsotaan pysäköinniksi ja sitä varten paikka pitää etsiä jostain muualta kuin linja-autopysäkiltä.

Lue myös: Hinausfirman toive voi tulla monelle yllätyksenä: Älä tee näin, jos ohjaat hyytyvän autosi bussipysäkille

Miten pitää toimia, jos myös bussi on pysähtynyt tai pysähtymässä samalle pysäkille?

Se, mihin kohtaan pysäkillä kannattaa muulla ajoneuvolla kuin linja-autolla pysäyttää, riippuu tilanteesta.

Jos pysäkillä ei ole linja-autoa, kun siihen ollaan pysäyttämässä, on järkevää ajaa aivan pysäkin loppuun ja pysäyttää vasta sinne. Näin mahdollisesti pysäyttämisen aikana saapuva pitkä linja-auto on helpompi ajaa pysäkille. Olennaista on huomata, että linja-auto on saatava pysäkille kokonaan ja tien suuntaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pysäkille saapuessaan kuljettajan on vielä ennen pysähtymistä käännettävä auton nokkaa hieman vasemmalle, jotta myös auton peräylitys (linja-auton taka-akselin takapuolelle jäävä osa autoa) siirtyy ajokaistalta pysäkin puolelle.

Pysäkiltä lähdettäessä, on järkevä lähtöjärjestys tässä tapauksessa, että edempänä oleva henkilöauto tms. lähtee ensin. Tällöin linja-auto pääsee liikkeelle loivemmalla ohjausliikkeellä ja pystyy myös kiihdyttämään paremmin muun liikennevirran sekaan. Tämä on erityisen tärkeää sellaisilla ruuhkaisilla tieosuuksilla, joissa takaa lähestyvällä liikenteellä ei ole väistämisvelvollisuutta pysäkiltä lähtevää linja-autoa kohtaan.

Jos taas pysäkillä jo on linja-auto, on pysäyttäminen järkevää tehdä aivan pysäkin alkuun – siis ikään kuin linja-auton perään.  Tällöin linja-auton on helpompi lähteä liikkeelle pysäkiltä samoista syistä, jotka jo edellisessä kappaleessa mainitsin.

Pysäkiltä lähtevän väistäminen

Pysäkiltä lähdettäessä on tärkeää muistaa, että tieliikennelain 26 § velvoittaa takaa lähestyviä väistämään ainoastaan pysäkiltä lähteviä linja-autoja – ei siis muita ajoneuvoja:

Jos pysäkillä oleva linja-auto tiellä, jolla suurin sallittu nopeus on enintään 60 kilometriä tunnissa, osoittaa suuntamerkillä aikovansa lähteä liikkeelle, samalla tai viereisellä ajokaistalla pysäkkiä lähestyvällä ajoneuvolla on väistettävä pysäkiltä lähtevää linja-autoa.

Kun pysäkin viereinen ajokaista on pyöräkaista, myös pyöräkaistan viereistä ajokaistaa pysäkkiä lähestyvällä ajoneuvolla on väistettävä pysäkiltä lähtevää linja-autoa.

Väistämisvelvollisuus pysäkiltä lähteviä linja-autoja kohtaan on siis sidoksissa kyseisellä tiellä vallitsevaan nopeusrajoitukseen eikä esimerkiksi siihen, ollaanko taajamassa vai sen ulkopuolella, kuten usein virheellisesti tunnutaan luulevan.

Lue myös: Haitarit palaavat pääkaupunkiseudulle: Helsinkiin ja Vantaalle kymmeniä nivelöityjä sähköbusseja

teppoboksi teppo vesalainenMTV Uutiset

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne