Tarvitseeko ajoradalla pyöräilevää väistää autosta noustaessa? Kysymys ei ollut niin helppo kuin voisi kuvitella

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Tarvitseeko autosta nousevan väistää ajoradalla polkevaa pyöräilijää? Entä, jos mopo lähestyy pientareella, tarvitseeko sitä väistää risteyksessä?

Vastaus: Tällä kertaa paneudutaan MTV Uutisten teoriakoetestissä haasteellisiksi osoittautuneisiin väistämiskysymyksiin.

MTV Uutiset julkaisi kesäkuun alussa Autoliiton kanssa yhteistyössä toteutetun teoriakoetestin, jossa lukijoilla oli mahdollisuus testata osaamistaan kuljettajantutkinnon teoriakokeen luokkakohtaisissa (B) kysymyksissä.

Tämän viikon kysymyksinä käsittelemme kahta samaisessa testissä kysyttyä väistämiseen liittyvää asiaa, joissa myös oli havaittavissa jonkinasteista haparointia. 

Piennarta pitkin lähestyvä mopo

Testissä esitettiin seuraava kysymys

Tulet risteykseen väistämismerkin takaa. Vasemmalta lähestyy mopo. Miten toimit?

  1. Voin ajaa pieneenkin väliin, koska mopo lähestyy enintään 45 km/h nopeudella.
  2. Pysähdyn odottamaan mopoa, koska se saattaa olla viritetty ja yllättää nopeudellaan.
  3. Mikäli tieosuudella on piennar, jota pitkin mopoilija ajaa, saan ajaa ensin.

10 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että mopoilijan ajaessa pientareella, sitä ei tarvitsisi väistämismerkin takaa tultaessa väistää. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Väistämisvelvollisuus risteyksessä -merkki (B5) sekä Pakollinen pysäyttäminen -merkki (B6) tuovat väistämisvelvollisuuden myös risteystä piennarta pitkin lähestyvää kohtaan.

Lähestyvän mopon nopeuden suhteen sen sijaan on syytä olla varuillaan, sillä mopoja viritetään paljon. Havainnoinnille ja lähestyvän mopon etäisyyden ja nopeuden huolelliselle arvioinnille on varattava riittävästi aikaa. Oikea vastaus kysymykseen olisi siis ollut B.

Autosta nouseminen

Toinen väistämisiin liittyvä kompastuskivi oli tämä:

Mikä seuraavista väitteistä pitää paikkansa?

  1. Autosta nousevan on väistettävä ajoradalla ajavaa pyöräilijää.
  2. Ajoradalla ajavan pyöräilijän on väistettävä pysäköidystä tai pysäytetystä autosta nousevaa henkilöä.
  3. Autosta nousevan on väistettävä vain pyörätietä pitkin lähestyvää pyöräilijää. Ajoradalla pyöräilevän on väistettävä autosta nousevaa.

13,1 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, ajoradalla pyöräilevän on väistettävä autosta nousevaa. Tieliikennelain 41 §:n mukaan ajoneuvon ovea ei saa avata eikä ajoneuvoon nousta, siitä poistua taikka sitä kuormata tai sen kuormaa purkaa siten, että siitä aiheutuu vaaraa tai haittaa muulle liikenteelle tai ympäristölle. 

Näin ollen autosta nousevan tulee siis väistää kaikkea muuta liikennettä siitä riippumatta, ollaanko poistumassa ajoradalle, jalkakäytävälle vai pyörätielle. Tarjolla olleista vastausvaihtoehdoista ainoa oikea on näin ollen A. Olennaista on kuitenkin huomata, että oikeassa vastauksessa mainitun lisäksi myös pyörätietä tai jalkakäytävää käyttäviä tulisi autosta nousevan väistää.

Poikkeuksena edellä mainittuun pitää kuitenkin todeta, että tieliikennelain 24 §:n mukaisesti raitiovaunusta tai linja-autosta poistuvalle taikka siihen nousevalle matkustajalle on annettava esteetön kulku sivuutettaessa ajoneuvolla raitiovaunu tai linja-auto oikealta pysäkin kohdalla. Lisäksi ajoneuvosta tai raitiovaunusta poistuvalle tai siihen nousevalle matkustajalle on annettava esteetön kulku sivuutettaessa ajoneuvolla pyörätiellä linja-auto tai raitiovaunu pysäkin kohdalla.

Uusi ajoneuvotekniikka lisää turvallisuutta autosta poistuttaessa. Lue lisää ovenavausvaroittimesta täältä.

teppoboksi teppo vesalainen

Lue myös:

    Uusimmat