Saako lapsesi nukuttua tarpeeksi? Näin huolehdit hyvästä unirytmistä

Liian vähäinen yöuni on yhteydessä muun muassa masennukseen ja ylipainoon. Näin huolehdit lapsesi unesta!

Saako lapsesi riittävästi unta? Liian vähäinen lepo näkyy myös päiväsaikaan esimerkiksi itsesäätelyn vaikeutena ja rauhattomuutena, sekä keskittymishäiriönä. Erilaiset unihäiriöt, kuten heräily, ovat luonnollisia pienten lasten kanssa, mutta sitä ei tarvitse sietää – jos lapsen ja vanhempien uni häiriintyy pienen nukkujan levottomista öistä, kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi neuvolaan tai Mannerheimin lastensuojeluliittoon. 

Näin huolehdit lapsesi hyvästä unirytmistä:

1. Ruutuaika vähemmälle

Nykyajan vitsaus, sininen valo, pilaa myös lastenhuoneen uniaikaa – kännykät, televisio ja tietokoneet välittävät virkistävää valoa, joka vaikuttaa unen laatuun ja nukahtamiseen vielä paljon käytön jälkeen. 

Kiellä ruutuaika vähintään tunti ennen nukkumaanmenoa, mielellään jo aikaisemmin. 

2. Viilennä huonetta

Uni maistuu paremmalta hieman viileässä huoneessa niin lapsilla kuin aikuisillakin – säädä makuuhuoneiden lämpötila 18–20 asteeseen mikäli mahdollista. 

Minkä verran unta tarvitset?

  • Taaperon pitäisi saada unta 12–14 tuntia vuorokaudessa, 3–6-vuotiaan 10–12 tuntia ja 7–12-vuotiaan 10–11 tuntia.
  • Aikuisille ja 12–18-vuotiaille riittää 8–9 tuntia, joillekin jopa vähemmän. 

Lähde: THL

3. Huolehdi rutiineista

Niin lapsen kuin aikuisenkin keho nauttii rutiineista – herätys on hyvä olla päivästä riippumatta suurin piirtein samaan aikaan, samaten nukkumaanmeno ja ruokailut. Ateriat, päiväunet ja iltatoimet rytmittävät lapsen arkea ja totuttavat kehon tiettyyn rytmiin, jolloin myös unen laatu paranee. 

4. Onko heillä tarpeeksi aktiviteetteja?

Fyysinen touhuaminen on parasta unilääkettä ja se onkin lapselle hyvin luontaista, mikäli aika ei kulu pelikoneiden ääressä. 

5. Pysy tiukkana nukkumaanmenoajassa

Pyri siihen, että lapset menevät nukkumaan aina suurin piirtein samaan aikaan ja heräävät suunnilleen samaan aikaan, oli sitten arki tai vapaa. Tunnin tai puolentoista heitto on vielä sopiva, mutta sitä suuremmat vaihtelut nukkumaanmenoajassa voivat vaikuttaa pitkäänkin.  

Lue myös:

    Uusimmat