Saamelaiskäräjälaki kaatui perustuslakivaliokunnassa – Marin ja Henriksson pettyneitä: "Miksi estitte asian etenemisen?"

Kiistelty saamelaiskäräjälaki ei etene tällä hallituskaudella.

Perustuslakivaliokunta päätti, ettei sillä ole aikataulusyistä edellytyksiä laatia saamelaiskäräjälaista asianmukaista mietintöä.

– Asiaa valiokunta piti hyvin tärkeänä mutta näki, ettei tässä aikataulun puitteissa ole valmiutta antaa mietintöä, kertoo perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.)

Mietinnön olisi pitänyt valmistua viimeistään tänään klo 13, jotta se olisi ehditty käsitellä loppuun ennen eduskunnan viikon kuluttua alkavaa vaalitaukoa.

Asiasta äänestettiin valiokunnassa. SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden ja RKP:n edustajat äänestivät mietinnön laatimisen puolesta. Valiokunnan enemmistö, eli kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan edustajat puolestaan olivat sitä mieltä, että mietintöä ei ehditä antaa.

– Äänin 9-7 päädyttiin siihen, että mietintö ei ole annettavissa. 

Ojala-Niemelän mukaan laki ei kaatunut poliittiseen vastustukseen, vaan pääsyy lain kaatumiselle oli kireä aikataulu.

– Kyllä meillä oli yhteinen, jaettu tuska valiokunnassa, ja asiaa nähtiin tärkeäksi edistää. Olisi toivottu, että 30 vuoden jälkeen olisi saatu sulka hattuun, ja asia olisi saatu vietyä eteenpäin, tämän näkemyksen jakoivat kaikki. Kyllä tämä yksinkertaisesti oli aikataulupaineista johtuen. Jäätiin niin sanotusti kalkkiviikoille.

Kiista lakipykälien sisällöstä kuitenkin vaikeutti käsittelyä.

– Valtiosääntöoikeudellista estettä ei ollut, mutta kun tultiin sisältökysymyksiin, ei yksimielisyyttä löytynyt.

Marin: Lain käsittelylle ei olisi pitänyt olla estettä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi asiaa Twitterissä.

– On erittäin valitettavaa ja harmillista, että saamelaiskäräjälaki kaatui perustuslakivaliokuntaan. SDP äänesti yhdessä vihreiden, vasemmiston ja RKP:n kanssa valiokunnassa mietinnön antamisen ja lain etenemisen puolesta. Kokoomus, Perussuomalaiset ja Keskusta äänestivät vastaan.

– Hallitus antoi lain eduskuntaan määräaikaan mennessä. Lain käsittelylle ei olisi pitänyt olla estettä, Marin kirjoittaa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) syytti Twitterissä keskustaa, kokoomusta ja perussuomalaisia lain kaatumisesta.

– Olen erittäin pettynyt. PeV:n päätös jättää antamatta mietintö on ennenkuulumaton. Saamelaiset olisivat vihdoin ansainneet uuden saamelaiskäräjälain. Perustuslain kannalta tässä ei ollut ongelmia. Miksi estitte asian etenemisen suureen saliin: kok. Kesk. Ps?, Henriksson kirjoittaa.

MTV Uutisille Henriksson toteaa, että laki kaatui aikataulun sijaan poliittiseen vastustukseen.

– Jos tahtoa olisi ollut, niin laki olisi edennyt suureen saliin. Kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta ovat estäneet sen, että demokratia voisi tässä asiassa toteutua laajasti.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman pitää Henrikssonin ja Marinin syytöksiä asiattomina.  

– En pidä asiallisena, että oikeusministeri kiistää perustuslakivaliokunnan yksimielisen näkemyksen siitä, että tämän lain käsittelylle hallitus ei ollut varannut riittävästi aikaa.

Vestmanin mukaan Marinin hallitus epäonnistui tuodessaan saamelaiskäräjälain eduskuntaan riitaisena ja niin myöhään, ettei perustuslakivaliokunnalla ollut aikataulun vuoksi edellytyksiä saada mietintöä valmiiksi.

Hallitus antoi lakiesityksen viime marraskuussa riitaisena. Valiokunta oli yhtä mieltä siitä, että esityksen käsittelylle oli varattu eduskunnassa sen merkittävyyteen nähden niukasti aikaa, Ojala-Niemelä sanoo.

– Harmillista oli, että tämä annettiin vaalikauden loppupuolella. Marraskuun 25.päivä tuli tämä esitys, ja muun muassa Nato-prosessi vei meiltä aikaa.

– Tätä hankaloitti huomattavasti paitsi se, että se annettiin vaalikauden lopussa, myös se, että se annettiin riitaisena, Ojala-Niemelä sanoo

Valiokunta oli yhtä mieltä myös siitä, että uusi esitys saamelaiskäräjälaista tulisi antaa välittömästi ensi vaalikauden alussa.

Katso myös: Saamelaislapset pelkäävät pilkkaa ja ennakkoluuloja

Lue myös:

    Uusimmat