Saamelaisten kaltoinkohtelua selvittävä totuuskomissio aloittaa työnsä – pääministeri Marin: "Meidän pitää käydä yhdessä vaikeatkin kysymykset läpi"

Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio aloittaa työnsä Suomessa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi päätöstä äärettömän tärkeäksi.

Komission perustaminen sai valtioneuvostossa sinettinsä tänään. Sen perustamista on valmisteltu. Suomen valtion, Saamelaiskäräjien ja Kolttien kyläkokouksen edustajien kanssa. Komission tavoitteena on koota saamelaisten kokemukset Suomen valtion ja eri viranomaisten toimista sekä tehdä tämä tieto näkyväksi.

Tiedotteen mukaan komission päämääränä on tunnistaa ja arvioida saamelaisten historiallista ja nykyistä syrjintää, mukaan lukien valtion sulauttamispolitiikkaa, sekä oikeuksien loukkauksia. Lisäksi tavoitteena on selvittää, miten tämä vaikuttaa saamelaisiin ja heidän yhteisöönsä nykyisessä tilanteessa ja ehdottaa, miten voitaisiin edistää yhteyttä saamelaisten ja Suomen valtion välillä sekä saamelaisten keskuudessa. Kaiken kaikkiaan tarkoitus on  lisätä tietoisuutta saamelaisista Suomen alkuperäiskansana. 

– Toivotan menestystä Saamelaisten totuus- ja sovintokomissiolle sen tärkeässä työssä. Yhteinen tavoitteemme on, että komission työn seurauksena vuoropuhelu ja luottamus saamelaisten ja valtion välillä lisääntyy. Vain ymmärtämällä mitä saamelaiset ovat kokeneet, voimme aidosti löytää ratkaisuja tulevaisuuteen, pääministeri Sanna Marin sanoi valtioneuvoston tiedotteessa.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuson mukaan vuosia odotettu työ saamelaisten kohtaaman syrjinnän sekä valtion sulauttamispolitiikan aiheuttamien seurauksien selvittämiseksi voi vihdoin alkaa.

– Saamelaisten alkuperäiskansaoikeuksien tunnustaminen ja toimeenpano takkuaa Suomessa edelleen. Toivon, että tämän raskaan prosessin läpikäymisestä seuraa konkreettisia toimenpiteitä, jotka aidosti edistävät saamelaisten asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Komission työn alkaessa on jo useamman vuoden huolellinen valmistelutyö saamelaisten ja valtion välisen ymmärryksen ja luottamuksen lisäämiseksi takana. Toivomme komission työlle menestystä ja riittäviä resursseja onnistumisen turvaamiseksi”, sanoo Kolttien luottamusmies Veikko Feodoroff.

–  Meidän pitää yhdessä käydä vaikeatkin kysymykset läpi, ja meidän pitää yhdessä rakentaa luottamusta saamelaisten ja valtion välille. Sen vuoksi on äärettömän tärkeää, että saamelaiset ovat tässä työssä vahvasti mukana, Marin sanoi.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso sanoi olevansa rohkaistunut pääministerin sanoista. Hän arvioi, että komissio luo pohjaa pidemmälle yhteistyölle kahden kansan välillä ja kahden kansan olemassaololle Suomessa.

–  Itse komission asettaminen ei ole suuri voitto, vaan se on enemmänkin äärimmäinen toimenpide siihen, minkä takia aiemmat keinot puolustaa saamelaisten oikeuksia eivät ole onnistunut, Juuso sanoi.

Saamelaisten totuus- ja sovintokomissioon kuuluu viisi riippumatonta komissaaria, joista kaksi on asetettu valtioneuvoston esityksestä, kaksi Saamelaiskäräjien esityksestä ja yksi Kolttien kyläkokouksen esityksestä. Komissio laatii työstään raportin, joka luovutetaan valtioneuvostolle, Saamelaiskäräjille ja Kolttien kyläkokoukselle 30.11.2023 mennessä. 

Jäsenet:

  • väitöskirjatutkija, oikeustieteiden kandidaatti Heikki J. Hyvärinen 
  • hallintotieteiden maisteri Irja Jefremoff
  • arkkipiispa emeritus, teologian tohtori Kari Mäkinen
  • työelämäprofessori, oikeustieteen tohtori Hannele Pokka
  • filosofian maisteri Miina Seurujärvi 


Lue myös:

    Uusimmat