Saatananpalvojia pelättiin 90-luvun Suomessa – Katri Ylisen isä löysi ruumiin, joka aloitti kaiken

Katri Ylinen osallistui satanistien öiseen metsärituaaliin tuoretta tietokirjaansa varten – mitä siellä tapahtui? 0:48
Katri Ylinen osallistui tietokirjaansa varten satanistiseen metsärituaaliin – mitä siellä tapahtui? Katso video!

Tietokirjailija Katri Ylisen teos Saatanallinen paniikki julkaistiin tänään. Kirja pureutuu Suomen 90-luvulla vallinneeseen saatananpalvontapaniikkiin. Kuinka suuri osa paniikista oli median lietsomaa ja mitä oikeasti tapahtui?

Kaikki alkoi siitä, kun Ylisen lapsuudenkodin läheltä Nokialla löydettiin ruumis vuonna 1996. Ylisen isä oli yksi ensimmäisistä, jotka ruumiin löysivät. Pian Nokialla kiersivät huhut ruumiista, joka olisi löydetty makaamassa maassa kädet levällään ja nilkat päällekkäin aseteltuna, kuin Jeesus ristillään. Tekijöiksi epäiltiin niin saatananpalvojia kuin kommunisteja.

Ylinen halusi tarkistuttaa faktat omilta lapsuusmuistoiltaan. Liittyikö nokialaisen nuoriso-ohjaaja Markku Mallatin kuolemaan oikeasti saatananpalvontaa? 

Mallatin tapaus jäi lopullisesti ratkaisematta, mutta tapaus tuskin liittyi saatananpalvontaan, eikä ruumiin asentokaan tainnut olla sellainen kuin siitä huhuttiin.

– Meillä oli aika erikoisia käsityksiä siitä, mitä saatananpalvonta oli, Ylinen kertoi Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Lietsoiko media saatananpalvontapaniikkia?

Yksi tunnetuimmista saatananpalvontaan liittyvistä rikostapauksista on vuonna 1998 tapahtunut Hyvinkään paloittelusurma. Myös Ylinen tutki tapausta kirjaansa varten ja tuli siihen tulokseen, ettei kyseessä välttämättä ollut rituaalimurha.

Oikeudenkäynnin dokumentit ovat salaisia vuoteen 2039 saakka.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Mielestäni ihmisillä on tapana ajatella, että asiat ovat paljon suunnitellumpia kuin oikeasti ovat. Se saattoi olla ihan kauhea tapahtumaketju, joka lähti käsistä, Ylinen sanoo.

Ylinen on sitä mieltä, että media lietsoi saatananpalvontapaniikkia.

– Se ei ole pelkästään median tuotos, siinä oli paljon eri tekijöitä. Veikkaan, että jos hautausmaavandalistit olisi vaiettu kuoliaaksi, se ei olisi synnyttänyt uusia tekoja. Toki on myös median tehtävä raportoida, Ylinen pohtii.

Paljonko siis saatananpalvontaa oikeasti tapahtui 90-luvun Suomessa? Siihen Ylisellä ei ole suoraa vastausta.

– Saattoi olla pieni porukka, joka siinä ajassa innostui saatananpalvonnasta ja luki okkultistisia tekstejä.

Katso Katri Ylisen koko haastattelu alla olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat