EU:n jäsenmaat hyväksyivät polttomoottoreiden valmistuskiellon vuodesta 2035 lukien. Autonvalmistajat ovat huolissaan kysynnän kasvusta ja raaka-aineiden saatavuusongelmista.
Eurooppalaisella autoteollisuudella näyttää olevan EU:n laatimaa polttomoottoripannaa suurempi huoli, nimittäin jo lähivuosina uhkaava pula akkumateriaaleista.
Volkswagen-konsernin johtaja kommentoi asiaa sen jälkeen, kun EU:n jäsenmaat hyväksyivät polttomoottoreiden valmistuskiellon vuodesta 2035 lukien. Uusien polttomoottorimallien myynti Euroopan unionin alueella on tuon jälkeen käytännössä kielletty.
”Tavoitteita vaikea saavuttaa”
Volkswagen-pomon mukaan riittävän akkutuotannon turvaamisessa tulee ilmenemään ongelmia.
”Tavoitetta on vaikea saavuttaa. Mutta mahdollista se on”, talousjohtaja Arno Antlitz totesi Reutersille.
”Uusien autotehtaiden pystyttäminen ei suinkaan ole se vaikein tehtävä. Kaikkein vaikein tehtävä on akkujen toimitusketjujen toiminnan tehostaminen.”
Volkswagen on kertonut lopettavansa polttomoottorimallien myynnin EU:n alueella unionin asettamaan takarajaan mennessä. Kaikki automerkit eivät ole antaneet yhtä selväsanaisia lausuntoja.
Esimerkiksi maailman suurin autonvalmistaja japanilainen Toyota on perinteisesti tuonut markkinoille erilaisilla hybriditekniikoilla varustettuja autoja.
Täyssähköautojen puolella yhtiön on kiiruhtanut hitaasti. Viime vuoden joulukuussa Toyota kuitenkin esitteli mittavan määrän täyssähköisiä konsepti-autoja tulevan varalle.
Saatavuudessa ongelmia
Suuret autonvalmistajat ovat kilvan etsineet akkuvalmistajista yhteistyökumppaneita sähköautojen kysynnän kasvaessa. Suuremmat murheet saattavat siitä huolimatta liittyä akkumateriaalien saatavuuteen.
Litiumin, nikkelin, magnesiumin tai koboltin toimitusvaikeudet uhkaavat nostaa autojen tuotantokustannuksia, nostavat hintoja ja leikkaavat voittomarginaaleja.
Monikansallisen Stellantis-konsernin toimitusjohtaja Carlos Tavares esitti oman varoituksensa toukokuussa. Hän ennakoi akkujen raaka-ainepulan iskevän autoteollisuuteen vuosien 2024–2025 paikkeilla.
Yhtälöä hankaloittaa sähköautojen kysynnän voimakas kasvu ja uusien akkutehtaiden samaan ajanjaksoon osuvat rakennustyöt.
EU:n jäsenmaat hyväksyivät komission asettaman takarajan 2035 pitkällisten neuvottelujen jälkeen. Etukäteen viisi maata oli esittänyt takarajan siirtämistä viidellä vuodella eteenpäin.
Vuoden 2035 takarajaa määrittävä laki on muotoiltu siten, että kaikki uudistuvilla polttoaineilla toimivat ajoneuvot hyväksytään sen piiriin, Reuters kertoo. Ehtona on, että niiden hiilidioksidipäästöt ovat nollassa.
Vuoteen 2026 ajoitetun välitarkastelun yhteydessä vielä selvitetään, miten eri teknologiat ovat tässä suhteessa kehittyneet.