Suomen teillä liikkuvien sähkökäyttöisten linja-autojen määrä yli kaksinkertaistuu ensi maanantaina, kun Pohjolan Liikenne tuo pääkaupunkiseudulle 30 uutta sähköbussia.
Pohjolan Liikenne esittelee medialle uuden sähköbussilaivueensa keskiviikkona Helsingissä. Yhteensä 30 täyssähköistä linja-autoa alkaa liikennöidä 12. elokuuta Espoon Leppävaarassa ja Keravalla Helsingin seudun liikenteen (HSL) muiden bussien joukossa.
HSL:n hallitus päätti sähköbusseista viime marraskuussa. Kilpailutuksen voitti Pohjolan Liikenne, ja bussit ovat kiinalaisen bussijätti Yutongin valmistamia.
Tähän mennessä sähköbussit ovat Suomessa olleet yksittäisiä kokeiluja. Traficomin tilastoihin on vuoden 2000 jälkeen päätynyt vain 21 sähköstä käyttövoimansa saavaa linjuria. Huippuvuosi oli 2016, jolloin sähköbusseja ensirekisteröitiin kymmenen kappaletta. Pääkaupunkiseudun lisäksi busseja on nähty Turussa ja Tampereella.
– Aina jollekin isolle on pieni alku, Pohjolan Liikenteen toimitusjohtaja Heikki Alanko sanoo.
0:33
– Sähköbussien tuominen uushankintana markkinoille on tässä se merkittävä ja tavoittelemisen arvoinen asia, ja siltä nyt näyttää, että siihen mennään.
Sähkö voitti dieselin
Liikennevirasto julkaisi huhtikuussa 2018 selvityksen sähköbussien mahdollisuuksista suomalaisilla kaupunkiseuduilla. Sen mukaan avoin hankintamenettely on sähköbussiliikenteen kilpailutuksessa haastava. Sähköbussit häviävät dieselille, ja keskustelu tilaajan ja tarjoajan välillä jää vähäiseksi tai puuttuu kokonaan. Lisäksi oli epäselvää, kuka maksaa bussireittien varrella olevat latausasemat.
Ratkaisuksi on ehdotettu sääntelyä: viranomainen voisi määrätä, että osan busseista on oltava sähköisiä. Sähköbussien hankintaan on myös annettu kompensaatiota.
Pohjolan Liikenteen Alanko kertoo, että heidän uusi bussilaivueensa ei enää ole tarvinnut etumatkaa kilpailussa dieseleiden kanssa.
– Tilanne on muuttunut, kun on tullut uusia vaihtoehtoja. Meidän konseptimme on siinä mielessä poikkeava, että olemme pystyneet menestymään dieselien kanssa tasavertaisessa kilpailussa ja voittamaan. Emme ole saaneet etumatkaa.
Koko päivän ajot yhdellä latauksella
Akkutekniikan kehitys kirittää sähköbussien hankintaa. Pohjolan Liikenteen bussit kulkevat yhdellä latauksella koko päivän, jolloin kalliita ja mahdollisesti epäyhteensopivia latausterminaaleja ei tarvitse rakentaa reitin varrelle.
– Bussit on varustettu niin isoilla akuilla, että niillä pystytään ajamaan suurin piirtein 250 kilometriä. Tarvittaessa niitä voidaan ladata myös päivällä, mutta lähtökohtaisesti yöllä ladataan varikolla ja päivä ajetaan. Emme tarvitse minkäänlaista infraa reitistölle, Alanko kertoo.
Riippumattomuus latausasemista laajentaa sähköbussien käyttömahdollisuuksia huomattavasti.
– Sähköbussit eivät ole mitenkään reittisidonnaisia. Niitä voidaan ajaa millä tahansa reitillä, millä tahansa linjalla ja milloin tahansa. Ne ovat tavallaan dieselin korvaajia.
Ei nyi eikä nypytä
Kiina on maailman selvä ykkönen sekä sähköbussien käyttäjänä että valmistajana. Bussien myynti lähti Kiinassa kovaan kasvuun vuonna 2015, ja toukokuussa niitä oli uutistoimisto Bloombergin mukaan 421 000. USA:ssa luku oli vain 300, Euroopassa 2 250 ja Suomessa 21. Kaupungistuminen ja saasteongelmat kuitenkin kasvattavat kysyntää nopeasti ympäri maailmaa.
Pohjolan Liikenteen Alangon mukaan päästöjen vähäisyys ei ole sähköbussin ainoa etu.
– Matkustajalle ero dieselbussiin on aivan häkellyttävän suuri. Moottorimelua ei ole ollenkaan normaaleilla kaupunkinopeuksilla. Bussi on käytännössä täysin äänetön. Toki sitten, kun vauhti kasvaa, rengasäänet tulevat esiin, Alanko kertoo.
– Toinen asia on se, että kun sähköbussissa ei ole vaihteistoa, se ei nyi eikä nypytä. Sen matkustajat tulevat varmasti noteeraamaan.
Suomen talvipakkastenkaan ei pitäisi tuoda ongelmia.
– Testasimme autoja Kiinassa lähes 30 asteen pakkasessa viime talvena, eikä ollut mitään ongelmaa.