Sähkön ja maakaasun jakelua koskeviin lakeihin on tulossa säännökset, jotka rajoittavat siirto- ja jakelumaksujen kohtuuttomia korotuksia. Maksuihin tulisi vuotuinen 15 prosentin korotuskatto.
Katto ei kuitenkaan salli yhtiöiden korottaa maksuja 15 prosenttia joka vuosi. Muutoksella on tarkoitus karsia viime aikojen ylilyönnit. Energiavirasto voi puuttua rikkomuksiin.
– Tarve sähkön siirtomaksujen korotuskattoon lähti toissa talven suurista korotuksista, kertoo Keskustan asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.
Lakisääteinen katto noudattaa kuluttaja-asiamiehen ja sähkönsiirtoyhtiö Carunan runsas vuosi sitten neuvottelemaa sopimusta, jonka mukaan korotusten pitää olla keskimäärin alle 15 prosenttia vuodessa. Sähkönsiirron osuus sähkölaskusta on noin puolet.
Caruna kohahdutti viime vuoden tammikuussa nostamalla sähkönsiirron hintaa peräti 27 prosenttia.
Myös kaasunjakelussa Aurora Kaasunjakelu nosti viime vuonna helsinkiläisten keittiökaasun siirtohintaa kertarysäyksellä jopa 47 prosenttia. Kuluttaja-asiamies ja yhtiö sopivat myöhemmin korotuksen kohtuullistamisesta keskimäärin 15 prosenttiin.
Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny kertoo, että yhtiö voi elää hyvin korotuskaton kanssa.
Kaasumarkkinat avataan kilpailulle
Maakaasun siirtohintojen katto sisältyy maakaasumarkkinoiden kokonaisuudistukseen. Maakaasumarkkinoiden kokonaisuudistus avaa markkinat kilpailulle vuoden 2020 alussa, kun Viron ja Suomen välinen Balticconnector-putkiyhteys avataan.
Maakaasumarkkinoita koskeva uusi laki halutaan saattaa voimaan ensi vuoden alusta ja uusi sähkömarkkinalaki mahdollisimman pian.