Rikkaruohoina yleisesti pidetyt takapihan yrtit ovat myös maukas aines kotikeittiössä. Kun säilöt yrtit nyt, pääset nauttimaan niistä talvella.
Ajoitus on tärkeintä, kun lähdetään säilömään yrttejä kotikäyttöön. Kerää yrtit aina kullekin lajikkeelle sopivaan keruuaikaan. Esimerkiksi mausteyrtit kannattaa kerätä kukinnan aikaan ja lehdet mahdollisimman nuorina.
Kun käsittelet yrtit huolella, saat herkullisia aineksia myöhemmin käytettäviksi. Mikä olisikaan parempaa kuin hyödyntää rikkaruohoiksi mielletyt lähipusikoiden aarteet omissa kokkailuissa?
Makuja.fi kertoi tällä viikolla huikean tarinan helsinkiläisen hevi-hyllyn ääreltä. Vuohenputki, tuo kotipihan rikkakasvi, sai kylkeensä huiman 300 euron kilohintalapun.
Kuivaa tai pakasta yrtit – poimi tästä vinkit! Lue myös ohjeet, kuinka yrtit kannattaa kerätä.
Yrttien kuivaaminen
- Kuivata yrtit kuivassa paikassa auringon valoa välttäen.
- Älä koskaan ripusta yrttejä keittiöön tai kylpyhuoneeseen!
- Lehdet on paras kuivata varsilla, mutta ne voi myös irrottaa ja kuivata esimerkiksi ritilällä.
- Kuivattavat kukat irrotetaan varsista.
- Juuret puolestaan pilkotaan 2,5 senttimetrin viipaleiksi.
- Levitä yrtit uunipellille tai kuivausritilälle ja kuivata uunissa miedolla lämmöllä luukku hieman auki.
- Kukat ja lehdet ovat kuivuneet, kun ne murenevat ja rapisevat. Juuret ovat kuivia, kun ne tuntuvat puisilta.
- Säilytä kuivatut yrtit lasi- tai keramiikkapurkeissa. Säilytä kuivassa, pimeässä ja viileässä paikassa.
Yrttien pakastaminen
- Yrtit voi pakastaa varsineen tai halutessaan pilkkoa pienemmiksi.
- Pakasta yrtit levittämällä ne ohuelti uuninpellille ja laita pakastimeen. Kun yrtit ovat jäässä, voit siirtää ne rasioihin.
- Voit myös murskata yrttejä jääpala-astioihin, lisätä joukkoon vettä ja pakastaa. Valmiita kuutioita voi lisätä helposti keittoihin ja patoihin suoraan pakkasesta.
Lähde: Yrttiaapinen (Könemann, 1994)