Sairaanhoitaja avautuu koronanäytteiden täyttämästä todellisuudesta: "Potilaita tulee ovista ja ikkunoista, ruokatauosta saa vain haaveilla"

Koronavirustestejä otetaan nyt Suomessa erityisen paljon ja paikoitellen näytteenottopaikoissa on ollut kovin ruuhkaista. Perusterveydenhuollon päivystyksessä sairaanhoitajana työskentelevä Kirsi Siira kertoo MTV Uutisille hektisestä työstään, jota rytmittää tällä hetkellä välillä myös koronanäytteiden ottaminen.

Siiran mukaan puhelimet soivat tiuhaan ja asiakkaita on ollut kiitettävästi.

– On hienoa havaita, että ihmiset hakeutuvat nyt testeihin. Testaaminen on tärkeintä, jotta saadaan kantajia ja sairastuneita selville, hän sanoo.

Joskus ruokatauotkin ehditään pitää vasta iltapäivällä ja sijaisiakin saadaan tilalle huonosti. Perusterveydenhuollon puolella yleisesti on ollut jo pitkään vaikeuksia saada pysyviä lääkäreitä ja sijaisia.

– Henkilökunnan jatkuva vaihtuvuus ei ole hyväksi. Perusterveydenhuolto tarvitsisi brändäyksen. Ehkä sellainen on tulossa tulevan sote-uudistuksenkin myötä? Siira tuumii. 

Työntekijöitä tarvittaisiin lisää

Siira ei halua kertoa tarkemmin, missä yksikössä tai missä päin Suomea hän on töissä, mutta hänen mukaansa yksikön henkilökunta on kestänyt tilanteet toistaiseksi loistavasti.

– Työntekijöitä olisi kuitenkin korona-aikana hyvä olla enemmän käytettävissä, jotta testauskapasiteettia voisi lisätä entisestään.

"Sote-ammattilaiset tarvitsevat koronalisän"

Siiran mukaan sote-ammattilaiset ansaitsevat kovasta työstään myös palkinnon koronalisän muodossa.

– Pelkät taputukset eivät tule nyt riittämään. Hoitajapula, kiire ja ylivenyminen ovat myös todellista jo usealla alueella. Kiireet vaikuttavat myös potilasturvallisuuteen, jotka näkyvät myöhemmin tilastoissa hoitovahinkoilmoituksina.

Siira on sitä mieltä, että testauskapasiteetin lisäämiseksi tulisi nyt tehdä myös enemmän yhteistyötä yksityisen sektorin kanssa. Sairaanhoitaja ennustaa, että hoitojonot tulevat entisestään myös kasvamaan seuraavan korona-aallon myötä.

– Mikäli yhteistyötä yksityisen sektorin kanssa ei tehdä, odotusajat esimerkiksi leikkauksiin tulevat venymään liian pitkiksi ja potilaita voi jopa menehtyä jonoon, Siira sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat