Sairastutatko tietämättä lapsesi polttamalla kynttilöitä? Ylilääkäri varoittaa infektioriskistä: "Epäpuhtaudet hengitysilmassa olisi syytä ottaa vakavasti"

shutterstock_1114337252
Hillitön kynttilöiden polttaminen voi tuoda terveyshaittaa lapsille ja aikuisille.Shutterstock
Julkaistu 13.12.2018 06:38

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Ylilääkäri ja THL:n asiantuntija Raimo O. Salonen ei suosittele kynttilöiden polttamista perheissä, joissa on todella pieniä lapsia. Tunnelmallinen tapa voi pahimmillaan aiheuttaa infektioita ja jopa sairaalahoitoa vaativaa terveyshaittaa.

Joulu lähestyy, ja kynttiläkausi käy kuumimmillaan. Kynttilät tuovat valoa ja luovat tunnelmaa pimeisiin talvi-iltoihin, mutta harva ymmärtää, kuinka haitallisia ne voivat terveydelle todellisuudessa olla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija, ylilääkäri Raimo O. Salonen vertaa useiden kynttilöiden polttamista samanaikaisesti jopa passiiviseen tupakointiin.

Perheissä, joissa on vastasyntyneitä vauvoja tai usein toistuvista hengitystieinfektioista kärsiviä pieniä lapsia, ei asiantuntijan mukaan pitäisi polttaa kynttilöitä ollenkaan sisällä.

– Vastasyntyneillä ja pienillä lapsilla, etenkin jos heillä on allergiatausta, on lisääntynyt herkkyys kaikenlaisille ärsyttäville aineille, ei vain allergeeneille. Polttoperäisistä epäpuhtauksista saastunut kodin sisäilma on pienille lapsille todella huono asia, ja toistuva altistuminen voi aiheuttaa hengityselinoireita ja -infektioita, Salonen kertoo MTV Uutisille.

– Vastasyntyneillä on hyvin helposti turpoavat limakalvot, ja heille voi tulla hengitysongelmia jo ihan nuhasta. Kun elimistö on uudessa alkuvaiheessa raskauden jälkeen, voi tulla pahempaakin hengitysongelmaa. Erityisesti vastasyntyneitä pitää suojata epäpuhtaalta ilmalta, ettei kotiolosuhteilla edistetä haittoja, jotka ovat vastasyntyneillä hankalia hoitaa, hän jatkaa.

Oireita voi tulla pikkulasten lisäksi myös aikuisille, erityisesti niille, jotka sairastavat kroonisia hengitys- ja sydänsairauksia, kroonista nuhaa ja astmaa.

Alla olevalla videolla keskustellaan pienhiukkasista, astmasta ja allergioista. (Artikkeli jatkuu videon alla.)

7:17img

Jopa keuhkokuume mahdollista

Tavallisia, kynttilöistä syntyvien polttoperäisten pienhiukkasten aiheuttamia oireita ovat nenän ja kurkun ärsytys ja tukkoisuus sekä nuha ja yskä.

– Pienillä lapsilla voi olla jopa äkillisiä astmatyyppisiä kohtauksia, jotka johtuvat keuhkoputkien kypsymättömyydestä. Ne eivät yleensä ole vuosia kestäviä ongelmia, mutta akuutissa tilanteessa infektiotaudin yhteydessä vaativat jopa sairaalahoitoa, Salonen selittää.

Salosen mukaan polttoperäisille hiukkasille altistuminen lisää riskiä sairastua erityisesti bakteeriperäisiin jälkitauteihin, kuten pienillä lapsilla korvatulehdukseen ja vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla poskiontelotulehdukseen.

Edellä mainitut ovat seurauksien lievemmästä päästä.

– Erityisesti passiivisesta tupakansavulle altistumisesta on lukuisia tutkimuksia, jotka osoittavat yhteyden lisääntyneisiin alempien hengitysteiden eli keuhkoputkien bakteeriperäisiin tulehduksiin ja keuhkokuumeeseenkin, Salonen sanoo.

Altistuminen kestää pidempään kuin passiivinen tupakointi

shutterstock_1194362050Kynttilöiden pienhiukkasten aiheuttamat haitat pitäisi ottaa tosissaan.Shutterstock

Salonen muistuttaa, että yksistään kynttilöiden polttamisesta aiheutuneita terveyshaittoja ei ihmisissä ole mahdollista tutkia, mutta asiantuntija-arvioita on pystytty muodostamaan sen perusteella, mitä polttoperäisten hiukkasten haitoista tiedetään muiden tutkimusten, kuten tupakansavulle altistumisen tai puun takkapolton perusteella.

Kynttilöiden polton aiheuttamista päästöistä ja sisäilmaan muodostuvista ultrapienten ja pienhiukkasten, noen ja PAH-yhdisteiden pitoisuuksista on saatu tietoa kokeellisista tutkimuksista kontrolloiduissa koehuoneissa ja tavallisissa asunnoissa.

– Tavanomaisen ilmavaihdon huoneissakin mitataan haitalliselle tasolle kohoavia pitoisuuksia, ja sillä perusteella on pystytty tekemään riskinarvioita, Salonen kertoo.

Kynttilöiden polttaminen eroaa kuitenkin siinä mielessä tupakoinnista, että altistuminen pienhiukkasille kestää usein pitempään. Tupakoija polttaa kymmenen minuuttia kerran, kaksi tunnissa ja Suomessa useimmiten ulkona eikä kodin sisätiloissa.

– Vaikka sisätiloissa tehty poltto olisi pientäkin, siitä kertyy terveydelle haitallisia pitoisuuksia, koska monissa asunnoissa on suosituksia huonompi ilmanvaihto, Salonen sanoo.

"Epäpuhtaudet hengitysilmassa olisi syytä ottaa vakavasti"

Salonen myös huomauttaa, että monilla on jäänyt kokonaan tekemättä pohdinta kynttilänpolton epäpuhtauksien haitoista, sillä tapaan liittyy niin paljon perinteitä ja subjektiivisia mielihyvän kokemuksia.

– Pohdintaa ovat tehneet etupäässä ne henkilöt, jotka saavat välittömästi haittoja ja osaavat itse yhdistää haitat kynttilänpolton savuihin. Näitä henkilöitä ovat erityisesti aikuiset astmaatikot, Salonen selittää.

LUE MYÖS: Tunnelmallisista takoista paljastui vaarallinen sivuseuraus

shutterstock_763093555Shutterstock

Lyhytaikaisesta, harvoin toistuvasta kynttilänpoltosta ei Salosen mukaan aiheudu mitään pitkäaikaisia terveyshaittoja, eli syytä sellaiseen pelkoon ei ole. Kuitenkin runsas, usein toistuva kynttilöiden poltto viikkojen tai kuukausien aikana aiheuttaa todennäköisesti monelle eriasteista haittaa.

Jopa viidesosa Suomen väestöstä kuuluu Salosen mukaan niin kutsuttuihin ilmansaasteille herkkiin väestöryhmiin.

– Nimenomaan infektiokierteisten lasten kohdalla kaikki epäpuhtaudet hengitysilmassa olisi syytä ottaa vakavasti ja pyrkiä poistamaan. Toistuvat infektiotaudit ja antibioottikuurit, joista voi kehittyä antibioottiresistenssi ja kohonnut riski sairastua astmaan, ovat niin huonoja asioita, että ehdottomasti kannattaa miettiä kodin sisätiloihin päästöttömiä keinoja valon tuomiseksi kaamokseen, se on varmasti kannattavaa, Salonen sanoo.

Polta mieluiten pieniä, savuttamattomia kynttilöitä

Salosen mukaan ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, millaiset kynttilät ovat parhaimpia. Omaan havaintoon kannattaa kuitenkin luottaa.

LUE MYÖS: Myös kynttilöitä voi polttaa väärin! Ethän sorru tyypillisiin virheisiin?

Jos kynttilä esimerkiksi savuttaa tai siitä tulee savunhajua, sen päästöt ovat suuremmat. Huomiota onkin hyvä kiinnittää siihen, mihin kynttilän huoneessa sijoittaa, ettei esimerkiksi ilmavirta häiritse paloa, tai ettei kynttilää joudu siirtämään kesken paloajan.

Myös kynttilän sydänlanka kannattaa leikata vain muutaman millimetrin pituiseksi, jotta kynttilä palaa kirkkaasti.

shutterstock_560767015Hyvä vaihtoehto on polttaa kynttilöitä sisätilojen sijaan lyhydssä ulkona.Shutterstock

Salosen mukaan tuoksukynttilöistä höyrystyy orgaanisia kaasuja, jotka voivat aiheuttaa hajusteyliherkille, allergikoille ja muille hengityselinoireiden lisäksi huonovointisuutta. Hänen mielestään nämä aineet ovat aivan tarpeeton lisä.

Asiantuntija suosittelee polttamaan kynttilöitä mahdollisimman vähän ja suosimaan pieniä, savuttamattomia kynttilöitä. Esimerkiksi tavalliset tuikkukynttilät voivat olla hyvä vaihtoehto, sillä ne eivät helposti savuta, niissä on lyhyt sydänlanka eikä niitä ole edes mitoitettu pitkäaikaiseen polttoon.

Salosen omassa perheessä hyväksi havaittu keino on polttaa isompia kynttilöitä ulkona metallilyhdyissä, jotka täyttävät paloturvallisuusvaatimukset.

– Kun viedään kynttilä lyhdyssä ulos parvekkeen pöydälle, siinä on huolehdittu paloturvallisuudesta sekä hyvän sisäilman laadun säilymisestä, hän muistuttaa. 

Kynttilöiden polton terveysvaikutuksista uutisoi tänä vuonna aiemmin Iltalehti.

***

Katso myös alla olevalta videolta helppo vinkki, jolla voi tuoda valoa kotiin päästöttömästi ja turvallisesti!

0:46img

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi