SAK:n Eloranta ärähtää: "Valtakunnansovittelija ajaa työnantajapuolen agendaa"

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta moittii valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran Helsingin Sanomille antamia kommentteja.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mielestä valtakunnansovittelija Anu Sajavaara asettuu työnantajan puolelle kommentoidessaan vientimallineuvotteluja Helsingin Sanomien haastattelussa.

– Kyllä tämä aika poikkeuksellista on. Tuntuu, että valtakunnansovittelija on unohtanut, että hänen pitäisi olla riippumaton toimija, joka rakentaa luottamusta osapuolten kesken, kun hän lähtee tällä tavalla yhtä järjestöä syyttämään, ja ehkä myös työnantajapuolen agendaa viemään eteenpäin, Eloranta sanoo MTV Uutisille.

Sajavaara pohti HS:n haastattelussa, olisiko työmarkkinaosapuolten kannattanut sittenkin neuvotella keskenään niin sanotusta vientimallista, eli vientivetoisesta palkkamallista, joka on yksi hallituksen keskeisiä työmarkkinahankkeita.

Sajavaara ei mainitse haastattelussa SAK:ta nimeltä, mutta käytännössä vientimallineuvottelut katkesivat juuri SAK:n vuoksi. 

Monet muut työntekijäliitot, kuten OAJ ja Tehy olisivat halunneet jatkaa neuvotteluja, mutta SAK vetäytyi, koska olisi halunnut neuvotella samalla myös muista hallituksen työmarkkinahankkeista. 

– Ehkä olisin valtakunnansovittelijana jättänyt tämän julkisen syyttelyn ja neuvomisen tekemättä, Eloranta sanoo.

"Ei näe metsää puilta"

Neuvottelujen katkeamisen vuoksi hallitus vie nyt eteenpäin lakiin kirjattua vientimallia. 

Sen tavoitteena on välttää tilanne, jossa valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan antama sovintoehdotus ylittäisi niin sanotun palkankorotusten yleisen linjan, joka muodostuu yleensä vientialojen sopimista palkankorotuksista.

– Hallitus oli joka tapauksessa viemässä eteenpäin työnantajan toivetta vientimallivetoisesta palkkamallista. Ja silloin on hyvä kysyä, mikä olisi ollut tasapuolisen ja tasaveroisen neuvottelun mahdollisuus työnantajapuolen kanssa, Eloranta sanoo.

Elorannan mukaan SAK katsoo hallituksen työmarkkinahankkeita kokonaisuutena.

– Valtakunnansovittelija ei oikein näe tässä metsää puilta. Hän unohtaa kokonaisuuden, jota hallitus on viemässä eteenpäin, Eloranta sanoo ja listaa vientimallin lisäksi muun muassa hallituksen lakkolakien ja paikallisen sopimisen muutokset työntekijän asemaa heikentävinä uudistuksina.

Vientivetoista palkkamallia koskevassa laissa säädettäisiin valtakunnansovittelijan velvollisuudesta toimia "kansantalouden ja muun yleisen edun turvaamiseksi siten, että palkanmuodostus toimii mahdollisimman hyvin eikä työmarkkinoiden toimivuus vaarannu". Laki on tarkoitus viedä eduskuntaan syyskuussa. 

Lue myös:

    Uusimmat