Saksalaistutkijan mukaan Putinin hallinnon kaatumisella olisi merkittäviä seurauksia.
Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinto voi kaatua, ja seurauksena olisi valtavaa epävakautta – jopa sisällissota. Näin kirjoittaa saksalaisen ajatushautomon SWP:n Itä-Eurooppaan ja Euraasiaan keskittyvä tutkija Sabine Fischer.
Stiftung Wissenschaft und Politik eli SWP on arvostettu ajatushautomo, jolla on läheiset suhteet Saksan hallintoon. SWP antaa arvioitaan Saksan liittopäiville ja neuvoo myös EU:ta, Natoa ja YK:ta.
Fischer kirjoittaa, että hyökätessään Ukrainaan Venäjä muuttui autokratiasta diktatuuriksi ja sodan Ukrainassa odotetaan jatkuvan. Keskipitkällä aikavälillä jokainen päivä sotaa asettaa Venäjän hallinnon entistä suurempaan vaaraan, katsoo Fischer.
Hänen mielestään Saksankin tulisi tiedostaa, että Putinin hallinnon kaatumisella olisi merkittäviä seurauksia, joihin tulisi valmistautua.
– Jos Venäjän poliittinen järjestelmä kaatuu, odotettavissa on merkittävää epävakautta. Alueellista separatismia, väkivaltaa eikä edes sisällissotaa voi sulkea pois, Fischer kirjoittaa.
Lue myös: "Putinkaan ei ole immuuni henkiselle paineelle" – videot kiihdyttivät arvioita Venäjän presidentin terveydentilasta, mutta potilas pitäisi ensin tutkia
Hän toteaa myös, että suurin osa Venäjän eliitistä jakaa Putinin maailmankuvan, joten eliittiryhmien neuvottelema vallanvaihto tuskin toisi suurta poliittista muutosta Venäjälle.
Fischer katsoo myös, että Venäjällä ei juurikaan ole edellytyksiä vaihtoehtoisten poliittisten virtausten muodostumiselle, eikä yhteiskunnan osallisuudelle politiikan muutoksessa.
Fischer korostaa, ettei hänen puheenvuoronsa tarkoita Venäjä-pakotteiden vastaisuutta ja että Saksan kumppaneineen on tehtävä kaikkensa estääkseen Venäjän kykyä käydä sotaa Ukrainassa. Hän toteaa, että samalla on oltava valmis uusiin haasteisiin, joita poliittinen muutos Venäjällä tuo tullessaan.
Saksalle kysymys sekä energiapakotteista että raskaasta aseavusta Ukrainalle on poliittisesti vaikea.