Salibandyharrastajien määrä putosi tuhansilla – turhautuminen rajoituksiin kasvaa: "Palaute kentältä on, että nyt pitäisi päästä harrastamaan"

1:07img
Paineet harrastusten aloittamiseen kasvavat erityisesti pääkaupunkiseudulla. Tanssikoulut päättivät avata ovia yhdessä: "Ettei ketään pilkata yksin"
Julkaistu 26.01.2021 07:39
Toimittajan kuva

Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Salibandyn harrastajien määrä on vähentynyt vuodessa noin 8 000:lla. Moni ei ole motivoitunut maksamaan jäsenmaksuja, kun suurin osa harjoituksista ja muista tapahtumista on koronan takia peruutettu.

Koronarajoitukset ovat saaneet osan jäämään kokonaan pois harrastuksesta, ja osan yhä kasvavassa määrin turhautuneiksi tilanteeseen, jossa jäsenmaksut saattavat juosta, vaikka  harjoituksia tai kilpailuja ei voida järjestää. Erityisesti pääkaupunkiseudulla salibandyn harrastajien hermot ovat alkaneet kiristyä, kertoo Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta

– Marraskuussa tuli kiristyksiä, ja siinä vaiheessa halusimme olla mukana talkoissa ja edistämässä koronan hillitsemistä. Ajatuksena oli kuitenkin, että vuodenvaihteen jälkeen päästään palaamaan takaisin. Nyt kun tämä on pitkittynyt, on turhautuminen ja sitoutuminen suosituksiin on rakoillut viime viikkoina silminnähden.

– Olemme saaneet palautetta seuroilta ja vanhemmilta ja nuorilta on yksinomaan siihen suuntaan, että nyt pitäisi päästä harrastamaan ja pelaamaan. Pelkona on, että jos viranomaisilta ei saada lupaa harrastukseen, niin tavalla tai toisella harrastuksen pariin palataan.

Nuoret huolestuttavat eniten

Ilmivalta on huolissaan erityisesti nuorten harrastajien tilanteesta. Lajin harrastajien määrä on pudonnut vuodessa noin 8 000:lla. Vuoden 2020 lopussa harrastajia oli reilut 51 000, kun vuosi sitten luku oli noin 59 000. 

– Laitamme vähenemisestä ison osan koronan piikkiin. Eniten ovat jääneet pois ne, jotka eivät pelaa kilpailumielessä, vaan pelkästään liikkumisen ilosta, Ilmivalta kertoo.

Häntä huolestuttaa, palaavatko lähtijät enää takaisin.

– Kynnys palata takaisin voi olla suurempi nuoremmilla ikäluokilla, jotka eivät välttämättä ole vielä syvällä harrastuksessa. Voi olla, että kaverit samassa lajissa ovat menneet eteenpäin tavalla tai toisella, ja kynnys hypätä mukaan on korkeampi.

Lajin parissa toivotaan, että harrastuksia voitaisiin avata vastuullisesti.

– Toiveeni – ja varmasti koko urheilukentän – on, että päästäisiin pian lasten ja nuorten kanssa harrastamaan, vastuullisesti seurojen organisoimassa toiminnassa. Toki muutoksiin pitää olla valmis, jos esimerkiksi virusmuunnoksen takia tilanne muuttuu.

Lue myös: Koronan torjunta vauhdittaa urheiluvälinekauppaa – "Yksin ulkona harrastettavat lajit korostuvat"

Osassa maata voitu jatkaa lähes normaalisti

Ilmivalta sanoo sekä maantieteellisen sijainnin että taloudellisen tilanteen lisäävän eriarvoisuutta korona-aikana. Osassa salibandyseuroja pelaamista on voitu jatkaa lähes normaalisti. Osa harrastajista on voinut jatkaa pelaamista yksityisillä saleilla.

– Rajoitukset ovat olleet pääkaupunkiseudulla tiukat marraskuun lopusta alkaen, eikä harjoittelemaan ole päässyt. Toisaalta eri puolilla Suomea on päästy harjoittelemaan lähes normaalisti koko ajan. Esimerkiksi Kuopiossa, Raumalla ja Porissa on harjoiteltu pitkälti normaaliin tahtiin koko ajan.

– Harrastaminen on ollut mahdollista myös muualla kuin järjestäytyneessä seuran toiminnassa, sillä kuka tahansa on voinut mennä yksityiselle harrastamaan mitä lajia tahansa. Jos sitä mahdollisuutta ei ole, on huonommassa asemassa.

Ilmivallan mukaan säädöksien tulkinta on kirjavaa alueesta ja seurasta riippuen. 

– Alueelliset erot viranomaisten linjauksissa eroavat suuresti sekä leviämis- että kiihtyvyysalueilla.

Lue myös: Koronarajoitukset iskevät ikävästi lasten sisäliikuntaan: Ajaa perheitä "shoppailemaan" harrastuksia lähikuntiin

Seurojen talous kärsinyt

Korona on iskenyt erityisesti salibandyseurojen talouteen. Kuukausimaksuja ei välttämättä ole peritty kokonaisina tai ollenkaan, kun valmennusta ja tapahtumia ei ole voitu järjestää. Myös otteluista saatavat lipputulot ja muut kisamyyntitulot ovat jääneet saamatta, kun yleisö ei ole voinut tulla paikalle.

– Liiton osalta taloudellinen tilanne on vielä kestävä, mutta uhkakuvat tälle vuodelle ovat kieltämättä isot. Seuroissa ollaan kireällä jo nyt, ja väistämättä on jouduttu sopeuttamaan toimintaa. 

Ilmivallan mukaan osaa seuroja uhkaa kaatuminen.

– Kyllä se on uhka. Ja jos ei ihan kaatuminen, niin ainakin seurojen organisointikyky kärsii, jos henkilökuntaa on jouduttu ja joudutaan lomauttamaan.

Lue myös: Salibandyn finaalit tiivistetään yhdeksi otteluksi

Tuoreimmat aiheesta

Salibandy