Kaksi opiskelijaa päättivät hypätä tuntemattomaan ja pistivät pystyyn oman bisneksen, joka myy kunnostettuja, käytettyjä puhelimia. Ensimmäisenä täytenä toimintavuonnaan Swappien liikevaihto oli jo yli miljoona euroa.
Yrittäjyydestä innostuneet ja nuoresta asti erilaisia yritysideoita pyöritelleet Sami Marttinen ja Jiri Heinonen tapasivat muutama vuosi sitten Aalto-yliopistossa. Miehille oli heti selvää, että he haluavat tehdä töitä yhdessä. Niin opinnot jäivät kesken vuonna 2015, kun ystävykset siirtyivät täysipäiväisiksi yrittäjiksi.
Sami ja Jiri kokeilivat muutamaa erilaista liikeideaa, kunnes vuonna 2016 syntyi ensimmäisen kerran idea yrityksestä, joka välittäisi luotettavasti käytettyjä puhelimia ilman pelkoa siitä, että laitteet olisivat rikki, varastettuja tai netissä joutuisi huijatuksi.
– Huomasimme, miten alkeellista ja turvatonta käytetyn puhelimen ostaminen oli markkinapaikoilta. Varsinkin Applen puhelimet ovat käytettynäkin todella kalliita, jolloin riski ostaa käytettynä kasvaa suureksi. Samalla uusien puhelinten hinnat ovat nousseet todella korkeiksi, Sami kertoo MTV Digin haastattelussa.
LUE MYÖS: Helsinkiläinen Jyrki lankesi iPhone-miinaan – tunnistatko kumpi näistä puhelimista on aito?
Molemmat nuoret miehet olivat myös itse joutuneet huijatuksi puhelinta ostaessaan. Sami ja Jiri päättivät selvittää, oliko ongelma yhtä laaja muidenkin mielestä: markkinakartoitusta tehtiin niin kavereiden keskuudessa kuin kadullakin.
Puhelinten huoltaminen opeteltiin alusta asti
Uusi startup-yritys laitettiin pystyyn ja Swappien testaaminen alkoi 2016 loppuvuodesta.
Swappie ostaa käytettyjä puhelimia, huoltaa ja kunnostaa ne, ja myy eteenpäin asiakkaille. Tällä hetkellä myynnissä on pääasiassa iPhone-puhelimia, sillä Samin mukaan vielä ollaan haluttu keskittyä yhteen kategoriaan hyvän laadun takaamiseksi.
– Kummallakaan meistä ei ollut mitään huoltokokemusta valmiiksi. Alkuun opettelimme ihan itse paperilla ja teoriassa puhelinten tarkastus- ja huoltoprosessit. Rupesimme siitä kehittämään omaa tarkastusteknologiaamme, Sami selittää.
Aluksi miehet tarkastivat puhelimet itse ja tekivät yhteistyötä huoltofirman kanssa. Huoltofirmojen laatu osoittautui kuitenkin epätasaiseksi, ja Swappie kehittikin oman huoltoyksikkönsä.
– Huomasimme huoltoa rakentaessamme, että pystymme tarjoamaan yhtä hyvää laatua, kuin uuden puhelimen ostajat saivat samaan hintaan, kuin käytetyt puhelimet olivat. Se lupaus on aika ylivoimainen, Sami kertoo.
Sami Marttinen kertoo, että mahdollisuutta palata koulun penkille ei olla täysin suljettu pois. Nyt keskitytään kuitenkin vain yrityksen pyörittämiseen.
"En vaihtaisi päivääkään pois"
Swappie lähti heti vuodessa kovaan nousuun. Ensimmäisenä varsinaisena toimintavuonna yrityksen liikevaihto kohosi yli miljoonan euron. Nyt perustajien lisäksi yritykseen kuuluu kaksi työntekijää ja liiketilat löytyvät Ruoholahdesta.
Swappie on muuttunut jo ensimmäisen täyden toimintavuotensa aikana kannattavaksi: yrittäjät alkoivat vastikään nostaa siitä palkkaa.
Samin mukaan Swappien kasvussa on auttanut riskinottokyky ja mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen.
– Kummatkin olemme sellaisia persoonia, ettemme pelkää laittaa itseämme ja kroppaamme likoon, ja viedä puhelinta vaikka henkilökohtaisesti suoraan asiakkaalle, jos on sellainen tarve. Varsinkin kengännauhabudjetilla se vaatii sitä, että opettelee kaiken itse, ottaa asioista selvää ja kasaa vaikka liikkeen alusta asti.
Vaikka yrittäjyys on ollut yhtä vuoristorataa ja haasteita riittänyt, ei Sami vaihtaisi päivääkään pois.
Tällä hetkellä Swappie keskittyy pääasiassa käytettyjen iPhonejen myyntiin ja huoltamiseen.
Ekologisuus on tärkeä arvo
Seuraavaksi Swappie aikoo suunnata ulkomaille, ensimmäisenä valloituskohteena ovat Pohjoismaat. Yritys on saanut vuodenvaihteessa 0,89 miljoonan euron rahoituksen, joka suunnataan pääasiassa kasvuun.
Laajentumisen lisäksi toinen tärkeä Samin ja Jirin tavoite on ekologisuuden edistäminen. He haluavat tehdä elektroniikan kierrättämisestä "mainstreamia". Swappie onkin päässyt jo Sitran Kiertotalouden kiinnostavimmat-listalle.
– Uskomme, että tulevaisuudessa yhä useampi laite on jollain tavalla kierrätetty, Sami kiteyttää.
Swappien menestyksestä uutisoi ensimmäisena Talouselämä.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.