Sanna Suvela harrastaa nukkekoteja. Hänen 75 senttiä korkea nukketalonsa viettää jo joulua. – Teen itse niin paljon kuin itse pystyy tekemään. Se on mielestäni jutun juju, Sanna kertoo.
Olohuoneeseen on katettu jouluateria kinkkuineen. Nurkassa odottaa lahjapussi; keittiössä suolattu lohi viekoittelee kissoja.
Olemme Sanna Suvelan kotona. Joulua kuitenkin juhlitaan vain Sannan tyttären entisessä huoneessa – siellä Sannan nukkekodit ovat.
Sanna, 40, harrastaa nukkekotien rakentamista. Edellä kuvattu jouluateria on katettu niistä muhkeimpaan: harmaaseinäinen, kaksikerroksinen talo on ullakkohuoneistoineen 75 senttiä korkea.
Sanna tekee lähes kaikki kalusteet itse
Talon sisustus on päätähuimaava. Pöytiä koristavat minikarkkipussit ja -hedelmät; eteisen naulakossa roikkuvat koirien hihnat.
Ne Sanna on ostanut toiselta harrastajalta, joka tekee sisustuselementtejä nukkekoteihin 3D-tulostimella.
– Teen itse niin paljon kuin itse pystyy tekemään. Se on mielestäni jutun juju: tulee ideoita ja niitä voi toteuttaa pienessä koossa. Toisten kanssaharrastajien käsitöitä ostan silloin tällöin, mutta yritän pääasiassa tehdä kaiken itse, Sanna kuvaa.
Ullakkohuoneeseen on sisustettu kaksi lastenhuonetta; niistä löytyvät vauvantossut on eräs harrastaja kutonut langasta neuloja puikkoina käyttäen.
Kolme erilaista taloa
Sannalla on kolme erilaista taloa: ison nukkekodin vieressä seisovat leipomo ja sisustusliike. Sannan oma suosikki on sisustusliike antiikkisine myyntituotteineen. Varastossa olisi vielä yksi, moderni talo. Siinä valmiina ovat vain seinät.
– Kun ehtisi aloittaa! Sanna nauraa.
Aiemmin hän asui isossa omakotitalossa, jossa taloille oli oma huone. Nyt ne on aseteltu oman hyllynsä päälle. Talot on valmistettu tarkasti koossa yhden suhde 12:een.
– Minulle on hirveän tärkeää, että mittasuhteet ovat oikeanlaiset. Ettei kahvinkeitin ulotu niin sanotusti napaan asti. Kun mittasuhteet ovat kohdallaan, mielestäni ne ovat kauneimman näköisiä, Sanna sanoo.
Hän on harrastanut nukkekoteja kuutisen vuotta.
– En oikein tiedä, mistä se alkoi! Olen aina tykännyt tehdä käsillä. Jossakin taisi tulla kuvia vastaan ja niistä innostuin.
Hän myös bloggaa harrastuksestaan.
Suunnitteli myös astiaston kuvioinnin itse
Ensimmäinen asia, jonka Sanna rakensi käsin, olivat ikkunat. Niiden karmit olivat pahvia ja ikkunalasit liivatelehteä, jossa on ruutukuvio.
– Suunnittelen kaiken itse, esimerkiksi astiastoni, jonka nimeksi olen antanut Kupla-sarjan.
Astioiden kuviot on tehty niin sanotulla vesisiirtotekniikalla. Lisäksi tarvitaan hyvä kuvankäsittelyohjelma.
– Vesisiirtokalvoja en ole Suomesta löytänyt, ne tilaan Englannista. Hyvä tulostinkin pitää olla, Sanna sanoo.
Sisustus noudattaa vuodenaikojen rytmiä
Sanna nauttii sisustamisesta myös oikeassa elämässä. Nukkekodeissa harrastaminen on kuitenkin helpompaa.
– Se on vähän huono, kun haluaa joka viikko uuden hyllyn! Mutta pienessä mittakaavassa niitä pystyy tekemään nopeammin eikä tule ihan niin kalliiksi, vaikka halpa harrastushan tämä ei ole, hän kuvaa.
Nukkekodin sisustus vaihtuu vuodenajan mukaan. Syksyisin talon pihassa on vaahteranlehtiä. Jouluna Sanna valmistaa erilaisia joulupurkkeja.
Niiden kuvat suunnitellaan, painetaan valokuvapaperille, tulostetaan ja sitten alkaa näprääminen: leikkaaminen ja liimaaminen.
– Nämä talothan ovat hirveän nättejä! Tykkään sisustamisesta myös oikeassa elämässä, ja näin saa nopeasti kaunista. Joulukoristeet talossa ovat ihan samanlaisia kuin oikeassakin elämässä, mutta vain hurjan pienessä koossa. On kaikkea joulukuusesta ja lahjapaketeista lähtien, on kinkut ja muut herkut.
Nyt talon pihaan on satanut ensilumi.
Katsoa saa, muttei koskea
Talot houkuttelevat katsomaan ja ihastelemaan. Koskettaa ei saa.
– Sukulaislapset tietävät, että niitä saa katsoa, mutta ei kosketa, Sanna nauraa.
Vierailta tulee poikkeuksetta positiivisia, ihailevia kommentteja. Moni haluaa ottaa kuvia taloista.
– Usein tulee viestejä, olenko koskaan ajatellut tehdä kirjaa. Se on ajatuksen tasolla mielessä!