Martat muistuttavat, miten ruokamenoissa voi säästää helposti pitkän pennin. Vuodessa säästöjä voi kertyä satojen eurojen edestä.
Kotiruoka on edullista, helppoa ja terveellistä. Tekemällä itse voi vaikuttaa paljon siihen mitä syö. Kun suunnittelee ruokalistat viikon tai kahden tarpeiksi, helpottuu niin kauppalistan teko kuin ruokamenojen ennakointi. Myös ruokahävikkiin voi ja kannattaa kiinnittää huomiota: ruoan heittäminen hukkaan on kallista niin omalle kukkarolle kuin ympäristölle.
Martat haluavat rohkaista kaikkia tekemään ruokaa itse ja yhdessä muiden kanssa. Tärkeää on myös muistaa nauttia kotiruoasta hyvässä seurassa - rauhassa, vinkkaa Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.
Näin säästät selvää rahaa – Marttojen ruoka- ja rahateesit
1. Suunnitelmallisuus on avainsana edullisessa ruoanlaitossa
• Tee yhden tai kahden viikon ruokalista.
• Tee ostoslista etukäteen ja keskitä viikon ruokaostokset pariin-kolmeen ostoskertaan.
2. Vertaile hintoja ja laatua
• Vertaile yksikköhintoja. Muista kuitenkin, että edullisemman kilo - tai litrahinnan etu menee hukkaan, jos heität isomman pakkauksen ruokaa roskiin.
• Hyödynnä tarjouksia järkevästi. Osta tarjouksista enemmän, mutta älä liikaa, ja pakasta.
3. Vältä heräteostoksia
• Älä mene nälkäisenä kauppaan.
• Kahden euron heräteostos kolme kertaa viikossa tekee vuodessa 312 euroa.
4. Valmista ruokaa itse ja leivo
• Tee kerralla enemmän, mutta älä liikaa.
• Tee ruokaa 2-3 kerraksi. Jos ruoka sopii pakastettavaksi, laita yksi ateria pakastimeen myöhempää käyttöä varten.
• Ota aterialta jäänyt ruoka evääksi töihin tai käytä seuraavan aterian raaka-aineena tai pakasta tulevaa käyttöä varten.
5. Älä heitä ruokaa roskiin
• Osta ruokaa syötäväksi, älä biojätteeseen.
• Hyödynnä tähteet.
6. Tee ruoka- ja jääkaapin inventaario säännöllisesti
• Näin kaapin perukoille ei unohdu säilykkeitä, ruoantähteitä tms. eikä ruokaa ei tarvitse heittää hukkaan.
• Ruoka on usein parasta ennen -päiväyksen jälkeen vielä syömäkelpoista. Parasta ennen päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä. Testaa ruoan kunto maistamalla ja haistamalla.
• Huolehdi, että käytät elintarvikkeen viimeiseen käyttöpäivään mennessä.
• Ruoka säilyy pidempään, kun se ei pääse lämpenemään ostosmatkalla tai kotona pöydällä.
7. Ota välillä kunnon eväät töihin
• 8 euron lounas 20 kertaa kuussa tekee yhteensä 160 euroa.
• 10 euron lounas 20 kertaa kuussa tekee 200 euroa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.