Miten säästää ruokakustannuksissa? Suomalaisyritys Myllyn Paras vinkkaa keinoja ruoanlaittoon pienellä budjetilla.
Videolla: Yksi oiva budjettiruoka on munakas! Nappaa videolta vinkit ylistetyn perunamunakkaan tekemiseen. Munakkaan valmistamiseen käytetään yhtä edullista pakastetuotetta.
Ruokakustannuksien kutistaminen on yksi helppo tapa säästää omissa kuukausimenoissa. Moni suosiikin tällä hetkellä mahdollisimman kustannustehokasta kokkausta. Samalla kuitenkin halutaan, että ruoka on myös terveellistä ja herkullista.
Miten ruoanlaitto sitten onnistuisi edullisesti ja terveellisesti omassa keittiössä? Tässä viisi vinkkiä budjettikokkaukseen.
1. Huomio raaka-aineisiin
Huomio kannattaa siirtää ensimmäisenä ruoanvalmistuksessa käytettyihin raaka-aineisiin. Yksittäinen kaukaa tuotu maustetahna voi esimerkiksi maksaa yhtä paljon kuin reseptin muut raaka-aineet yhteensä. Mieti siis, kannattaako yksittäistä raaka-ainetta todella ostaa, jos sitä tarvitaan ruokaan vain vähän, eikä sille ole myöhempää käyttöä. Voisiko raaka-aineen korvata jollain edullisemmalla?
Esimerkiksi arkiruokien suosikkiraaka-aine pasta on hyvä ja edullinen aines, ja siitä voi muokata halutessaan terveellisemmän valitsemalla täysjyväisen tai muun kuin valkoisesta vehnästä valmistetun pastan. Kotimaiset suurimot tuovat myös vaihtelua perinteisten pastan ja riisin rinnalle.
Jos pasta ei innosta, aina hyvä vaihtoehto on myös kotimainen peruna. Perunantuottajat kertoivat aiemmin keväällä, miksi perunaa olisi nyt erityisen tärkeä napata ostoskoriin.
2. Valmisruoat tulevat yllättävän kalliiksi – itse tekeminen huomattavasti edllisempaa
Fakta on, että ruoan tekeminen itse on huomattavasti edullisempaa kuin jääkaapin täyttäminen valmisruoilla. Moni ostaa myös välipalat valmiiksi kaupasta, vaikka niitä pystyy valmistamaan kätevästi itsekin.
3. Kiinnitä huomiota ruokahävikkiin
Hävikkiruoan vähentäminen on yksi tehokkaimpia keinoja säästää ruokakustannuksissa, ja lähes kaiken jäljelle jääneen ruoan voi hyödyntää käyttämällä vain mielikuvitusta. Nyrkkisääntönä on valmistaa ainoastaan se määrä ruokaa, kuin tarvitsee. Jos ruokaa jää yli, sen voi hyödyntää vielä myöhemmin. Hyviä tapoja ovat lounasruuan käyttäminen illallisella, kuten tähteiden käyttäminen pizzan tai piirakan täytteinä.
4. Suunnittelemalla säästät
Kauppalistan suunnittelu etukäteen auttaa pitämään kustannukset ja säännöllisen ateriarytmin kurissa. Kaupasta on hyvä ostaa tuotteita, jotka säilyvät pidempään, ja säilöä niitä kiireisten hetkien varalle valmiiksi pakastimeen. Kun ruokakaappi on täynnä, voi etätöissäkin ollessa laittaa nopeasti ja helposti ruokaa. Samalla napostelua on helpompi välttää, kun viikon ateriat on suunniteltu etukäteen.
5. Suosi sesongissa olevaa kotimaista
Kotimainen ruoka ei tarkoita automaattisesti kallista. Sesongissa oleva kotimainen ruoka on edullista ja laadukasta. Samalla se on myös ympäristöystävällistä, kun ruoka on valmistettu lähellä ja sitä ei tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja muualta maailmalta.
Lue myös: Lidl teki yhden oleellisen muutoksen ruokaosastollaan viime syksynä – älytön menestys: "Myydään pois silmänräpäyksessä"
Osittainen lähde: Myllyn Paras