Työryhmän toimikauden on määrä loppua sunnuntaina. Työryhmä sai jo aiemmin lisäaikaa työlleen.
Yleisradion rahoitusta arvioivan parlamentaarisen työryhmän tämänhetkinen takaraja lähestyy. Ryhmällä ei ole sovittuna yhteisiä kokouksia viikonlopulle, kertoo STT:lle työryhmän jäsen, kansanedustaja Jouni Ovaska (kesk.).
Työryhmän toimikauden on määrä loppua sunnuntaina. Toukokuussa ryhmä sai työlleen lisäaikaa kesäkuun loppuun.
SDP:n kansanedustaja, mepiksi valittu Maria Guzenina kertoo, ettei työryhmä ole kokoontunut kuluneella viikolla. Tällä hetkellä ratkaisun löytyminen on kokoomuksen ja perussuomalaisten käsissä.
Kompromissi on jo olemassa
Guzenina kertoo, että mietinnöstä on olemassa kompromissipohja. Kompromississa tulee hänen mukaansa kuulluksi sekä perussuomalaisten ja kokoomuksen tavoitteet Ylen taloudenpidosta että opposition halu löytää ratkaisu, joka mahdollistaa laadukkaan journalismin tekemisen.
Guzenina nostaa esiin myös suomalaisen audiovisuaalisen alan vaikean tilanteen. Yle on tuotantojen merkittävä tilaaja.
Guzeninan mukaan ainoastaan perussuomalaiset pitäytyy alkuperäisessä vaatimuksessaan.
– Kyse on siitä, että kompromissi on jo saavutettu. Jos ruvetaan tekemään kompromissia, niin se ei enää käy muille ryhmille.
– Kova toive on, että tämä iso ja laaja työ kuitenkin saataisiin ratkaisuun.
Hallitusohjelman mukaan raportti olisi annettava eduskunnan kevätistuntokauden loppuun mennessä. Ylen rahoituksen lisäksi työryhmän on tarkoitus arvioida esimerkiksi Ylen suhdetta kaupalliseen mediaan ja Yle-lain muutostarpeita.
Nyt eduskunnan istuntokausi jatkuu ainakin ensi viikkoon esimerkiksi käännytyslain käsittelyn vuoksi.
Tavoitteena yksimielisyys
Työryhmää johtava Matias Marttinen (kok.) on sanonut aiemmin, että tavoitteena on yksimielinen mietintö.
Työryhmässä istuva kansanedustaja Joakim Vigelius (ps.) sanoi STT:lle, ettei kommentoi keskeneräisiä asioita. Työryhmän toinen perussuomalainen Teemu Keskisarja kommentoi sähköpostitse, ettei avaa vielä neuvotteluiden yksityiskohtia. Hänen mielestään perussuomalaisten vaatimukset ovat kuitenkin hyvin maltillisia "tässä viheliäisessä taloustilanteessa". Hänen mukaansa tavoitteena on yksimielisyys, muttei millä tahansa hinnalla.
Guzenina kertoo olleensa työskentelyn aikana toiveikas sen suhteen, että työryhmä voisi päästä yksimieliseen mietintöön.
– Nyt tuntuu, että siellä on jarrut laitettu niin lukkoon, että herää kyllä vahva epäilys siitä, että halutaan vaan tehdä mielikuvapolitiikkaa, eikä edes yrittää löytää aidosti ratkaisua tähän asiaan.
Vakiintuneen tavan mukaan Ylen tehtäviä, rahoitusta ja valvontaa koskevien muutosten valmistelu on tehty parlamentaarisesti eli niin, että jokainen eduskuntapuolue osallistuu valmisteluun.