Seilin saarelle tuomittiin ne, joiden ei haluttu enää palaavan

0:49imgKatso videolta kooste Seilin saaresta!
Julkaistu 28.07.2024 07:14
Toimittajan kuva

Henna Alanko

henna.alanko@mtv.fi

"Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää", totesi Sakari Topelius synkkämaineisesta Seilin saaresta vuonna 1845. Hänen sanansa eivät ehkä olleet kaukana todellisuudesta.

Turun saaristossa sijaitsevalle Seilin saarelle rakennettiin hoitolaitos lepraa eli spitaalia sairastaville vuonna 1619 Kuningas Kustaa II Adolfin käskystä. Sinne jouduttuaan, ei paluuta takaisin mantereelle ollut.

Lepra on krooninen sairaus, joka aiheuttaa ihoon epämuodostumia. Taudin ajateltiin olevan parantumaton ja sen pelko oli tuohon aikaan niin paha, että myös lievää ihottumaa tai esimerkiksi psoriasista sairastaneet lähetettiin saarelle eristyksiin.

Spitaalia esiintyi 1700-luvulla eniten juuri Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla, mutta sielläkään se ei ollut kovin yleistä.

Jumalan rangaistus

Saarelle tullessaan, potilaiden tuli tuoda mukanaan 20 taalaria sekä laudat omaa ruumisarkkuaan varten. Koska lepra nähtiin ennen kaikkea Jumalan rangaistuksena, myös hoitokeinona käytettiin uskonnollisia metodeja, kuten saarnausta ja rukoilua.

Sinänsä varsinaisia hoitokeinoja tautiin ei ollut, joten viina todettiin parhaimmaksi parantumiskeinoksi. Yleisesti olosuhteet saarella eivät olleet kummoiset ja potilaiden kuolleisuus oli korkea. Historian aikana Seilissä tiedetään olleen hoidettavana vähintään 663 leprapotilasta.

Turhaan tuomittu?

Vuonna 1734 vasta 21-vuotias Malin Mattsdotter lähetettiin Seiliin äitinsä kanssa, vaikka varsinaista lääkärintodistusta lepran toteamisesta ei ole löytynyt. Malin kuoli tiettävästi Seilin viimeisenä leprapotilaana vuonna 1785.

Tavallisesti kuolema korjasi Seiliin tuodut leprasairaat naiset kahdessa vuodessa ja miehet vuodessa. Onkin mysteeri, tuomittiinko Malin saarelle turhin perustein, sillä hän vietti saarella 52 vuotta.

Mielisairaalan aika

1800-luvun alussa lepran loputtua Suomesta saarelle perustettiin mielisairaala. Sen tarkoitus oli sama kuin lepran aikaan: eristää yhteiskunnan hylkiöt muiden keskuudesta.

Seilistä tuli erityisesti kroonisten naispotilaiden sijoituspaikka. Houruinhuoneeseen suljettujen henkilöiden huolenpito muodostui vankilamaisista olosuhteista, vaatteista, ruoasta ja polttoviinasta. Saarelle saatettiin lähettää myös niskuroivia ja moraalittomia naisia jopa oman isänsä tai puolisonsa käskystä.

Seili toimi naisten mielisairaalana aina vuoteen 1962 asti. Seilin synkän historian viimeinen luku kirjoitettiin vuonna 1985, kun lääketieteen professori Pekka Halonen ehdotti, että Seilille voitaisiin siirtää HIV-potilaita.

Nykyään saarella toimii Turun yliopiston tutkimuslaitos sekä matkailupalveluita. Sanotaan, että vanhojen potilaiden sielut vaeltavat ja kummittelevat saarella kävijöitä.

Lue myös: Suomessa lähes 200 vuotta toimineen mielisairaalan naispotilaat olivat usein lapsentappajia

MTV Uutisten sosiaalisen median toimitus tutustuu Mysteeriminuutti-ohjelmassaan useisiin mystisiin tapahtumiin ja kohteisiin. Kaikki Mysteeriminuutti-videot julkaistaan MTV Uutisten sosiaalisessa mediassa @mtvuutiset.

Tuoreimmat aiheesta

Mysteerit