Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä pitää norjalaishiihtäjä Martin Johnsrud Sundbyn tapausta erikoisena.
Keskiviikkona tuli ilmi, että Sundby oli jäänyt kiinni dopingtesteissä Tour de Skin aikana kaudella 2014-2015. Norjalaistähti oli käyttänyt sallittua Ventolin-astmalääkettä ilman lääkärin lupaa ja liian suurina annoksina.
Seppälän mukaan Ventolin-lääke, jossa vaikuttava aine on salbutamoli, on yleisin avaava astmalääke. Aineen vaikutuksia huippu-urheilijan suoritukseen on vaikea mitata, vaikkakin se saattaa Seppälän mukaan parantaa voimantuottoa.
– Tässä on jonkinnäköistä sekaannusta (maailman antidopingtoimiston) Wadan ohjeissa ja norjalaisten käsityksissä keskenään. Onhan tässä käytetty huomattavasti suurempia määriä salbutamolia kuin Wada on tarkoittanut sallituksi, Seppälä toteaa MTV Sportille.
Norjan joukkue otti täyden vastuun astmaa sairastavan Sundbyn rikkeestä, sillä se ei katsonut lääkärin lupaa tarpeelliseksi. Seppälän mukaan tapaus saattaa liittyä annostelutapaan.
– Ongelma on juuri se, että annostelumuotoja on erilaisia: sumutinliuosta ja inhalaatiojauhetta. Sumutinliuosta on vaikeampi annostella, annos saattaa olla jopa kymmenkertainen tarkoitettuun.
– He ovat saattaneet ajatella, että tämä sumutinliuos kelpaisi käytettäväksi. Se on kuitenkin tarkoitettu vain akuutteihin, pahoihin astmakohtauksiin. Tätä Sundby on näköjään käyttänyt säännöllisesti. Siitä tulee kyllä isompi annos kuin Wada on tarkoittanut, Seppälä alleviivaa.
Kansainvälinen hiihtoliitto ja Norjan antidopingtoimikunta katsoivat Sundbyn tapauksen läpi sormien Wadan epäselviin sääntöihin vedoten, mutta urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS tutki asian Wadan aloitteesta. CAS päättikin viedä norjalaiselta maailmancupin kokonaisvoiton ja Tour de Skin mestaruuden kyseiseltä kaudelta. Lisäksi Sundby sai kahden kuukauden kilpailukiellon, jonka hän kärsii tänä kesänä.
– Kahden kuukauden kilpailukielto on muodollinen tuomio, sillä eihän se kesällä hirveästi merkitse, Seppälä summaa.