Kommentti: Vilppi toissijainen seikka norjalaistähti Sundbyn tapauksessa

17.51731129
Martin Johnsrud Sundby on hallinnut miesten maailmancupia viimeiset kolme kautta.
Julkaistu 21.07.2016 10:06
Toimittajan kuva
Ossi Karvonen

ossi.karvonen@mtv.fi

@ossikarvonen

Norjalaishiihtäjä Martin Johnsrud Sundbyn tapauksessa on astmalääkkeen väärinkäyttöä suurempikin epäkohta. 

Sundby menetti keskiviikkona mailmancupin kokonaiskisan voiton ja Tour de Skin mestaruuden kaudelta 2014-2015 sallitun Ventolin-astmalääkkeen luvattoman ja liiallisen käytön takia. Lisäksi hänet asetettiin kahden kuukauden kilpailukieltoon, jonka hän kärsii tänä kesänä.

Syyt niskoilleen tapauksesta otti Norjan hiihtoliitto, joka ei ollut katsonut tarpeelliseksi hankkia lääkärin lupaa Sundbyn astmalääkkeelle.

Merkittävin seikka tapauksessa ei kuitenkaan ole Sundbyn rike, jonka antamaa mahdollista hyötyä suoritukseen on erittäin vaikea mitata. Merkittävintä on se, että Norjan antidopingtoimikunta, Norjan hiihtoliitto ja kansainvälinen hiihtoliitto FIS eivät katsoneet tarpeelliseksi tuoda asiaa julkisuuteen tai rangaista Sundbytä. Norjan hiihtoliitto sai tiedon rikkeestä jo tammikuussa 2015, mutta ei ryhtynyt jatkotoimiin. 

Maailman antidopingtoimisto Wada oli kuitenkin toista mieltä ja vei asian urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin, joka päätti yllä mainituista rangaistuksista. 

Tässä herääkin väkisinkin kysymyksiä. Pelaako Norja huippuhiihdoissa eri säännöillä? Olisiko tapaus unohdettu täysin, jos Wada ei olisi päättänyt ryhtyä toimiin? Nämä ovat pelottavia kysymyksiä kansainvälisen hiihdon kannalta.

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä totesi Ilta-Sanomille, ettei Suomessa olisi toimittu Norjan tavoin samanlaisessa tapauksessa. Reilua peliä ja läpinäkyvyyttä vaativat myös puolalainen menestyshiihtäjä Justyna Kowalczyk ja suomalaistähti Aino-Kaisa Saarinen Twitterissä. 

- Olisi reilua, jos säännöt olisivat samat kaikille, Saarinen totesi.

Sai Sundby hyötyä tai ei, norjalaisen antidopingtyön ja FIS:n uskottavuus kärsivät tässä tapauksessa valtavan kolauksen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Maastohiihto