Syväsalmi: Norjan kulttuurissa on kokeiltu kepillä dopingjäätä

3:34img
Julkaistu 20.10.2016 15:38
Toimittajan kuva

Janne Itkonen

janne.itkonen@mtv.fi

Viime vuodet maastohiihtoa hallinneen Norjan kilpi on saanut lyhyen ajan sisällä kovia iskuja Martin Johnsrud Sundbyn ja Therese Johaugin dopingtapausten myötä. Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Harri Syväsalmi pitää tapauksia valitettavana osoituksena Norjan maastohiihdon vääristyneestä antidopingkulttuurista.

Johaug asetettiin väliaikaiseen kahden kuukauden kilpailukieltoon siksi aikaa, kun Johaugin klosteobol-käryn yksityiskohtia vielä selvitetään. Sundby sen sijaan sai lopulta Maailman antidopingtoimiston WADA:n urheilun vetoomustuomioistuimeen CASiin tekemän valituksen jälkeen kahden kuukauden kilpailukiellon astmalääkkeen väärinkäytöstä. Sundby antoi jo kaudella 2014–15 kaksi dopingnäytettä, joiden salbutamolipitoisuudet ylittivät sallitun käytön rajan. Sundbyllä ei ollut sallittujen annosten ylittävään käyttöön vaadittavaa erityislupaa.

- Kyllä Sundbyn tapaus osoittaa kulttuurin, joka heillä on ainakin hiihdossa ollut käytössä. Tässä kulttuurissa on kokeiltu kepillä dopingjäätä ja katsottu, kuinka pitkälle rajaa voidaan viedä. Sundbyn tapauksessa jää jo murtui, eli mentiin liian pitkälle, Syväsalmi totesi MTV Sportin HOTSPOT-lähetyksessä.

Syväsalmi toivoo, että Sundbyn ja Johaugin tapaukset ja niistä aiheutunut kansainvälinen paine saavat norjalaiset tekemään muutoksia vallalla olleeseen kulttuuriin.

- Yksi parhaista asioista, joka tässä voisi tapahtua on juuri se, että he pohtivat onko tuollainen kemiallinen kikkailu loppuun asti tosi fiksua. Vai pitäisikö keskittyä enemmän hyvään treenaamiseen, hyvään valmennusosaamiseen ja hyviin olosuhteisiin. Minun mielestäni heillä on pohdinnan paikka, Syväsalmi totesi.

Urheilija vastaa, ei lääkäri

Sekä Sundbyn että Johaugin tapauksissa norjalaiset ovat vierittäneet syyn lääkäreiden niskoille. Nämä selitykset eivät kuitenkaan vapauta urheilijoita vastuusta.

- Urheilijalla on aina viime kädessä vastuu. Jos tämä ajatus pitäisi paikkansa, niin meillä ei olisi kohta yhtään lääkäriä, mutta ei myöskään yhtään kärynnyttä urheilijaa, Syväsalmi toteaa.

Juttua päivitetty 21.10.2016 klo 9.42: Sundbyn käyttämä astmalääke on sallittu lääke. Sundbyn käyttö ylitti sallitut rajat, eikä hänellä ollut tuohon vaadittavaa erityislupaa.

Katso jutun pääkuvan videolta, minkälainen isku Sundbyn ja Johaugin käryt ovat Norjan urheilumaineelle Syväsalmen mielestä. Videolta selviää myös, miten lopullinen päätäntävalta rangaistuksesta menee. 

Syväsalmi kertoi myös mielipiteensä suomalaisen antidopingtyön edistyksellisyydestä ja Venäjän tulevaisuudennäkymistä. Katso keskustelu kokonaisuudessaan alta.

20:41img

Tuoreimmat aiheesta

Maastohiihto