Sienisato on jäämässä etelässä ja pohjoisessa tavallista niukemmaksi – kantarelleja riittää

Ihanteellisesta säästä huolimatta tatteja on löytynyt vuodenaikaan nähden tavanomaista vähemmän.

Sienikausi on alkanut tänä vuonna Etelä- ja Pohjois-Suomessa tavallista myöhemmin, kertoo Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja ja kauppasienineuvoja Tuija Biskop.

Biskopin mukaan kausi vaikutti pohjoisessa olevan aluksi jopa hieman tavanomaista edellä, mutta erityisesti tattien osalta on nyt jääty jälkeen pitkin Suomea.

– Normaalisti tähän aikaan on poimittu jo reilusti tatteja, mutta tällä hetkellä niitä on näkynyt hyvin vähän. Samoin rouskuja on näkynyt vasta ihan muutamia.

Sieniä myös luulisi löytyvän enemmän, sillä sää on tänä vuonna ollut niiden kasvulle varsin ihanteellinen.

– Kesällä on satanut paljon ja ollut lämmintä, mutta ei niitä sieniä silti ole hirveästi kuitenkaan ollut, Biskop pohtii.

Kantarelleja ämpärin täydeltä

Kantarellien osalta kausi on kuitenkin ollut hyvinkin runsassatoinen.

– Tämä vuosi poikkeaa normaalista sienivuodesta siinä, että kantarelleja on ollut ihan valtavasti semmoisissa paikoissa, joissa niitä normaalisti ei välttämättä ole, Biskop sanoo.

Toisin kuin jotkin muut sienilajit, ei kantarelli vaadi kasvuympäristöltään paljoa. Biskopin mukaan laji on myös levinnyt Suomessa aiempaa korkeammille leveysasteille.

– Se on pikkuhiljaa levinnyt niin, että sitä ei ole ainoastaan eteläisessä ja keskisessä Suomessa, vaan sitä löytyy myös hieman pohjoisemmasta. Aikaisemmin täällä Pohjanmaalla on löytynyt muutamia yksittäisiä yksilöitä, mutta nyt täältä löytyy ihan kunnon kasvustoja meidänkin leveysasteilla.

Sieniä etsittävä uusista paikoista

Sienisadon runsauteen vaikuttavat Biskopin mukaan kesän sään lisäksi myös edellinen syksy ja edellinen sienikausi. 

Myös paikallisilla sateilla on saattanut olla merkitystä tämän vuoden osin heikkoon sienikauteen.

– On joitain paikkoja, joissa vettä on tullut paljon, mutta sitten vieressä saattaakin olla täysin kuivia paikkoja. Sieniä voi siis löytyäkin, mutta ei aina samoista paikoista.

Sienestäjän tulisikin tänä vuonna etsiä sieniä perinteisten sienipaikkojen ulkopuolelta, Biskop arvioi.

– Pitää hakea vähän uudempaa paikkaa, ja tietysti kun kulkee metsässä, on sienisilmä pidettävä tarkkana. Jos porukalla kulkee jollain polulla, puolet saattaa vain kävellä ohi, eikä huomaa kaikkia sieniä. Niitä täytyy siis myös osata itse etsiä.

Sienestyksen suosio kasvussa

Sienestyksen suosio on Biskopin mukaan viime vuosina lisääntynyt.

– Sen huomaa myös meidän sieninäyttelyissä. Pöydät on näyttelyissä aina ympäröity sen aikaa, kun neuvomme sienistä. Myös sieniretkiä kysytään meiltä paljon. Aika moni ajattelee, että se turvallisin tapa oppia sienestämään on lähteä sienioppaan kanssa metsään.

Biskop arvioi, että tatit ovat hyvä vaihtoehto aloittelevalle sienestäjälle Suomessa.

– Tatit ovat Suomessa sellainen aika turvallinen lajisto. Sieltä ei löydy yhtäkään myrkyllistä tattia, ainoastaan yksi vähän pahan makuinen eli sappitatti.

Tatit ovat lisäksi kaudeltaan pitkiä. Lämpimänä syksynä niistä voi Biskopin mukaan tulla lokakuussa toinen sato, jos vain yöpakkasilta vältytään.

– Aloittelija voi siis opetella alkukesästä ensimmäisen sadon aikana ja sitten kertailla syksyllä, jos toinen sato tulee, Biskop sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat