Hinta jopa 3 000 euroa kilolta! Suomalaismetsistä voi nyt löytää todellisen aarteen
Suomalaisista metsistä löytyy sieniä, jotka peittoavat rahallisessa arvossaan mennen tullen muut ruokasienet.
Viiden jälkeen -ohjelmassa mentiin maanantaina metsään 10-vuotiaan italianvesikoira Martan johdolla. Martan emäntä Kirsi Saloniemi on tryffeliharrastaja, joka koiransa avulla etsii säännöllisesti näitä metsän pieniä kultakimpaleita.
Suomen metsistäkin siis löytyy arvokkaita tryffelisieniä. Ihmisnenä ei niitä haista, mutta hommaan koulutettu koira voi löytää apajille hetkessä.
– Suurin osa tryffeleistä on aika pinnassa, ihan ruohonjuurien alapuolella. Tryffeleitä kannattaa lähteä etsimään sellaisista paikoista, joissa on puita, koska ne elävät symbioosissa.
Kova kilohinta
Tryffelit viihtyvät yleensä kalkkipitoisessa ja ravinnerikkaassa maastossa. Sienen tunnistaa Saloniemen mukaan marmorikuvioisesta leikkuupinnasta ja ihanasta aromista.
Yhdellä kaivuureissulla tryffeleitä voi yleensä löytää 200 grammasta kiloon.
– Suomalaisten tryffeleiden hinta on vajaa 3 000 euroa kilolta.
Suomen metsistä löytyy villitryffeleitä juuri nyt. Kannattaa siis mennä koiran kanssa metsään!
Miten suomalainen villitryffeli eroaa sitten vaikka italialaisista tryffeleistä? Miten koiran saa koulutettua etsimään tryffeleitä tai muita sieniä? Katso video!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa