MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen kävi Nuorten Leijonien päävalmentajan Antti Pennasen kanssa läpi vielä kerran isoa kuvaa, ennen kuin nuorten MM-turnaus Kanadassa alkaa.
Nuoret Leijonat pelaa avausottelunsa Saksaa vastaan Suomen aikaa tapaninpäivänä klo 1 alkaen.
Sihvonen:
Antti Pennanen, valitsit Nuoriin Leijoniin parhaan mahdollisen saatavilla olevan joukkueen, et välttämättä aivan kaikkia yksittäisiä parhaita pelaajia, avaa hiemaan pelaajavalintaprosessisi pääperiaatteita?
Pennanen:
Tärkeintä on tietenkin pelaajan kyky ja osaaminen pelata jääkiekkoa huipputasolla. Sen jälkeen mietimme, mihin roolin meidän joukkueessa pelaaja voisi sopia ja sitten pelaajaa peilattiin muihin saman roolin pelaajiin ja heidän osaamiseen. Saman roolin pelaajien kyvyt eivät tietenkään ole yksi yhteen ja joitakin painotuksia oli valinnoissa, esimerkiksi pelipaikkaan ja tapahtuman luonteeseen liittyen. Sen jälkeen kävimme pelaajan kanssa keskustelun roolista ja siitä onko hän valmis ottamaan vastaan sen. Kokonaisuudessa joukkueessa on hyvä olla monipuolisesti osaamista.
Sihvonen:
Minkä tyylisistä pelaajista oli vähemmän valinnanvaraa, mille pelipaikoille ja mihin rooleihin?
Pennanen:
Kyllä meillä oli riittävästi valinnanvaraa. Osalla pelaajista oli pelien suhteen repaleinen syksy karanteenien ja muiden asioiden kanssa ja se vaikutti siihen, kuinka paljon ja missä he pelaavat.
LUE MYÖS: Nuorten Leijonien päävalmentaja löysi USA-ottelusta erityisen huolenaiheen – "Sitä pitää parantaa"
Sihvonen:
Millaisista pelaajista oli taas enemmän vara valita, mille pelipaikoille, mihin rooleihin oli eniten kilpailua?
Pennanen:
Kyllä meillä oli hyvä kilpailu, monelle paikalla, mutta varmasti jos miettii, että meillä on senttereitä, jotka ovat pelanneet liigassa isoja minuutteja koko ajan nytkin joukkueessa viisi – (Anton) Lundell, (Juuso) Pärssinen, (Henri) Nikkanen, (Samuel) Helenius ja (Roni) Hirvonen –, niin se on varmasti se, missä kilpailu on ollut kovaa ja paikkoja on vähän.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Sihvonen:
Olet tavalla tai toisella nähnyt kaikkien valitsemasi pelaajat tositoimissa jäällä, sitä kautta olet muodostanut oman käsityksesi pelaajista, mutta missä määrin kävit keskusteluja valittavana olevien pelaajien omien valmentajien kanssa, millaista informaatiota hankit pelaajien arjesta, mitkä tiedot tältä osin painottuivat, kun teit pelaajavalintoja?
Pennanen:
Näin kaikki pelaajat jäällä sekä harjoituksissa että peleissä. Kävin jokaisesta pelaajasta keskustelun myös pelaajien valmentajien kanssa ja siitä, miten he näkivät pelaajan. Lisäksi meillä oli myös maajoukkuevalmentajien välillä keskusteluja pelaajista.
Sihvonen:
Hieman isomman kuvan kysymys on se, kun nyt olet tehnyt huolellisen katsauksen näiden ikäluokkien 01- ja 02-syntyneiden pelaaja-ainekseen, millaisiin johtopäätöksiin olet tullut, missä ovat suomalaisten nuorten pelaajien keskimääräiset vahvuudet, ja missä on pääosin parannettavaa tulevaisuutta silmällä pitäen?
Pennanen:
Yleisesti hyökkäyspeli ja hyökkäyspelitaidot ovat suomalaisessa jääkiekossa menneet eteenpäin, lisäksi urheilullisuus ja tietoisuus itsestä on kehittynyt. Haasteita meillä on varmasti molemmissa puolustuspelirooleissa kiekottoman ja kiekollisen puolustamisessa noin yleisesti. Lisäksi taitoharjoittelun ymmärtäminen niin, että se on taitoa pelata yhdessä ja sitten viime kädessä, miten me otamme tämän huomioon meidän taitoharjoittelussa?
LUE MYÖS: Leijonien Venäjän-turnaus kertoi Suomi-kiekon ongelmakohdasta – "Pitää olla huolissaan"
Sihvonen:
Kuvaa sopivassa määrin, niin kuin itse katsot parhaaksi, Nuorten Leijonien pelitapaa siltä osin, millaista jääkiekkoa aikomuksesi on joukkueellasi peluuttaa?
Pennanen:
Hyökkäyspelissä haluamme tuottaa riittävästi ensimmäisen ja toisen kategorian maalipaikkoja. Pystyä pitämään kiekkoa hyökkäysalueella, lisäksi päästä kuljettamalla viivojen yli. Hyökkäystehokkuutta lisää, jos pysty murtamaan keskustan tai ylittämään keskilinjan, joten se on myös yksi tavoitteista.
Puolustuspelissä sitten nämä asiat kääntäen eli estää vastustajan hyökkäyspeliä. Totta kai myös se, miten ja missä saamme kiekkoja haltuun on tärkeää, niitä hetkiä on kuitenkin pelissä 100-200, joten ne ratkaisevat myös paljon.
Sihvonen:
Minkä verran pelitapa-ajatteluasi ohjaa tässä tilanteessa se fakta, että turnaus pelataan pohjoisamerikkalaisessa pienessä kaukalossa – ja mitä pelin osa-alueita ja miten olet aikeissa tässä katsannossa säätää?
Pennanen:
Yksi asia on laitojen lähellä pelaaminen, että ymmärrämme suojata niitä tilanteita niin, että täytämme ne oikein. "Sattuman" kiekot, jotka pomppaavat ulos laitakamppailuista, ovat nopeasti vaarallisia. Isompi hyökkäysalue totta kai ja kääntäen puolustusalue ovat asioita, mitkä pitää ottaa huomioon.
Kanadalaiset AHL-tuomarit tuovat oman mausteensa peliin, linjaan pitää tottua nopeasti, joka on erilainen mihin pelaajat ovat tottuneet.
LUE MYÖS: Nuorten Leijonien tähti Anton Lundell avasi joukkueen arkea koronarajoitusten keskellä – "Erilaista kuin mihin on tottunut"
Sihvonen:
Millaisia työnkuvia, tehtäväkenttiä ja vastuualueita olet osoittanut valmennustiimillesi?
Pennanen:
Minä tietenkin vastaan kokonaisuudesta, sitten meillä on erikoistilanteisiin apuvalmentajat, maalivahtivalmentaja maalivahtipeliin sekä katsomo- ja videovalmentajat. Lisäksi minulla on myös kaksi valmentajaa (Ville) Mäntymaa ja (Miika) Elomo, joilla on kokemusta päävalmentajuudesta, he pystyvät tukemaan minua siinä.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Sihvonen:
Käytit Suomessa ennen lentoanne kisoihin ominta ilmaisuasi "tehdä ilmaiset asiat mahdollisimman hyvin" – mitä se tarkoittaa nyt tämän Nuorten Leijonien joukkueesi osalta, anna muutama esimerkki?
Pennanen:
Kaikki mitä me teemme täällä on lopulta ilmaista, miten käyttäydyt, miten pelaat ynnä muu sellainen. Se on minulle osittain semmoinen mietelause, mitä pidän matkassa omassa elämässäni. Etten ala valittamaan vääristä asioista ja kannan vastuuni itsestä mahdollisimman hyvin. Huonoina ja hyvinä hetkinä.
Sihvonen:
Onko jo tässä vaiheessa ennen turnausta nimettävissä kovimpia maita, maita, joilla näyttäisi olevan vahvimmat joukkueet, mitä ne ovat?
Pennanen:
Kanada, USA ja Venäjä ovat varmasti etukäteen ne suosikit ja me olemme vahva haastaja heille. Turnauksessa kaikki on mahdollista, kun pelataan viime kädessä yhden pelin voitosta.