Daily Mail kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jonka tekijät ovat huolissaan elinympäristön ja elintapojen muutoksen kielteisistä vaikutuksista miesten siemennesteen laatuun.
VIDEO: Lasta toivonut Katri jäi lapsettomaksi hoidoista huolimatta.
Yhdysvaltalaiset ja espanjalaiset tutkijat analysoivat tutkimuksessaan vuosina 2002–2017 kahdelle suurelle hedelmöitysklinikalle annettuja spermanäytteitä. Tutkijat huomasivat, että 15 vuoden aikana miesten spermanlaatu on romahtanut. Hedelmöityshoitoja tarvitsevien miesten määrä on samassa ajassa seitsenkertaistunut, ja syy tähän piilee tutkijoiden mukaan siemennesteen siittiötiheyden heikkenemisessä.
Normaaliksi siemennesteeksi määritellään sperma, jossa on yli 15 miljoonaa siittiötä per millilitra. Alle 15 miljoonaa siittiötä millilitrassa tarkoittaa monessa tapauksessa hedelmöityshoitojen tarvetta. Tutkimuksen mukaan miehien, joiden siemenneste on ”normaalia”, määrä on vähentynyt tasaisesti vuodesta 2002. Samalla miesten, joiden siemennesteen siittiötiheys on alhainen, määrä on noussut huimasti.
Elintavat ja elinympäristö lisäävät hedelmättömyyttä?
Maanantaina Yhdysvaltain Denverissä järjestetyssä American Society for Reproductive Medicine -konferenssissa esitelty tutkimus vahvistaa viime vuonna esitellystä raportista saatuja tietoja, joiden mukaan länsimaisten miesten hedelmällisyys on enemmän kuin puolittunut viimeisen neljän vuosikymmenen aikana.
Daily Mailille puhunut, nyt julkaistussa tutkimuksessa mukana ollut Ashley Tiegs uskoo sperman laadun heikkenemisen taustalla olevan elinympäristömme muutokset. Esimerkiksi tupakointi, stressi, ylipaino sekä altistuminen tietyille muovien kemikaaleille saattavat hyvinkin lisätä miesten hedelmättömyyttä. Myös tietyt lääkkeet – kuten yleisesti käytetty ibuprofeiini – voivat heikentää miehen hedelmällisyyttä.
– Tutkimuksemme vahvistaa aiempia käsityksiä, joiden mukaan ympäristölliset tekijät – kuten muovit, tupakointi ja ylipaino – ovat isoja tekijöitä, Tiegs sanoi.
– Tiedämme ylipainon lisääntyvän, ja että se vaikuttaa sperman laatuun. Se (ylipaino) lisää riskiä sairastumiseen ja kuolleisuuteen, mutta voi vaikuttaa myös jälkeläisiin.
Lähde: Daily Mail