Mikromuovit tunkeutuvat aivokudokseen, tutkimukset paljastavat

Vuoden 2024 alussa kerätyissä 24 aivonäytteessä oli keskimäärin noin 0,5 painoprosenttia muovia.

Yhä useammat tieteelliset tutkimukset osoittavat, että mikromuovit kerääntyvät ihmisen kriittisiin elimiin, kuten aivoihin, mikä saa tutkijat vaatimaan kiireellisempiä toimia muovisaasteen hillitsemiseksi.

Tutkimuksissa on havaittu pieniä muovin sirpaleita ja pilkkuja ihmisen keuhkoissa, istukoissa, lisääntymiselimissä, maksassa, munuaisissa, polvi- ja kyynärnivelissä, verisuonissa ja luuytimessä. Asiasta uutisoi muun muassa The Guardian

Mikromuovien terveyshaittoja ihmiskehossa ei vielä tunneta. Viimeaikaiset tutkimukset ovat vasta alkaneet viitata siihen, että ne voivat lisätä erilaisten sairauksien, kuten hapetusstressin, joka voi johtaa soluvaurioihin ja tulehduksiin, sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Eläinkokeissa mikromuovit on myös yhdistetty hedelmällisyysongelmiin, erilaisiin syöpiin, hormonitoiminnan ja immuunijärjestelmän häiriöihin sekä oppimisen ja muistin heikkenemiseen.

Yhdysvalloissa ei tällä hetkellä ole olemassa viranomaisstandardeja muovihiukkasille elintarvikkeissa tai vedessä. Ympäristönsuojeluvirasto laatii parhaillaan ohjeita niiden mittaamiseksi. Se on jakanut vuodesta 2018 alkaen apurahoja uusien tapojen kehittämiseksi niiden nopeaan havaitsemiseen ja määrälliseen määrittämiseen.

– Mikromuovien löytyminen yhä useammista ihmisen elimistä herättää paljon huolta, sanoo Göteborgin yliopistossa Ruotsissa työskentelevä ekotoksikologi Bethanie Carney Almroth

– Se on pelottavaa, sanoisin.

Huolestuttava yhteys löydetty

Yhdessä viimeisimmistä tutkimuksista, National Institutes of Healthin verkossa julkaisemassa ja vielä vertaisarvioinnissa olevassa tutkimuksessa havaittiin erityisen huolestuttavaa mikromuovien kertymistä aivonäytteisiin.

Ruumiinavauksen kohteena olleiden ruumiiden maksan, munuaisten ja aivojen tutkimuksessa havaittiin, että kaikki sisälsivät mikromuovia, mutta 91 aivonäytteessä sitä oli keskimäärin noin 10-20 kertaa enemmän kuin muissa elimissä. Tutkimuksen pääkirjoittaja Matthew Campen, toksikologi ja farmaseuttisten tieteiden professori New Mexicon yliopistossa, pitää tuloksia järkyttävinä.

Tutkijat havaitsivat, että 24 aivonäytteessä, jotka kerättiin vuoden 2024 alussa, oli keskimäärin noin 0,5 painoprosenttia muovia.

Campenin johtama aivotutkimus viittasi myös huolestuttavaan yhteyteen. Tutkimuksessa tutkijat tarkastelivat 12 aivonäytettä ihmisiltä, jotka olivat kuolleet dementiaan tai Alzheimerin tautiin. Näissä aivoissa oli jopa 10 kertaa enemmän muovia painon mukaan kuin terveissä näytteissä.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että mikromuovien määrä vuoden 2024 aivonäytteissä oli noin 50 prosenttia suurempi kuin vuonna 2016 otetuissa näytteissä, mikä viittaa siihen, että ihmisten aivoista löytyvien mikromuovien pitoisuudet kasvavat samassa tahdissa kuin ympäristössä havaitut pitoisuudet.

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat