Sisäministeriö valmistelee liikkumisrajoitusaluetta Inkoon satama-alueelle Uudellemaalle. Satamassa sijaitsee muun muassa nesteytetyn maakaasun LNG-terminaalilaiva.
Sisäministeriön tiedotteen mukaan valmistelu liikkumisrajoitusalueesta Inkoon satamaan on aloitettu toiminnanharjoittajan esityksestä. Lainsäädäntöjohtaja Katriina Laitinen sisäministeriöstä kertoo STT:lle, että esitys on tullut toukokuun 12. päivänä energiayhtiö Fortumilta, joka omistaa sataman.
Valmistelussa satama-alue lisättäisiin sisäministeriön asetukseen kohteista, joissa liikkumista ja oleskelua rajoitetaan poliisilain nojalla. Käytännössä lisäys tapahtuisi asetusmuutoksella, jota on nyt ryhdytty valmistelemaan sisäministeriössä virkatyönä.
Ministeriön asettamispäätöksen mukaan hankkeen aikana pyydetään lausunto kunnalta, jossa kohde sijaitsee, sekä alueen poliisilaitokselta.
Lisäksi muille mahdollisille tahoille, joiden oikeuksia esitetty rajoitusalue voi koskea, varataan tilaisuus tulla kuulluksi, päätöksessä kerrotaan.
Sisäministeriön mukaan asetuksessa on tällä haavaa 230 kohdetta, joiden joukossa on satamien lisäksi muun muassa lentopaikkoja, vankiloita, voimalaitoksia ja tehtaita. Asetus liikkumis- ja oleskelurajoituksista tuli voimaan vuonna 2014.
Liikkumista tai oleskelua voidaan rajoittaa tietyissä kohteissa tai niiden ympäristössä, jos kohteesta aiheutuu vaaraa tai siihen kohdistuu vaara. Tällaisella rajoitusalueella liikkuminen ja oleskelu on kielletty ilman alueen toiminnanharjoittajan antamaa lupaa.
0:53Tällainen on Suomen ja Viron yhdistävä Balticconnector-kaasuputki.
Lue myös: Tämä on Suomen haavoittuvainen "valtimo", josta yrityksillä on valtava vastuu
Terminaalista kaasua myös Baltiaan
Inkoon satamassa sijaitseva Exemplar-niminen LNG-terminaalilaiva saatiin käyttöön tammikuussa. Suomi päätti vuokrata kelluvan nesteytetyn maakaasun terminaalin sen jälkeen, kun Venäjä käynnisti hyökkäyksensä Ukrainaan viime vuonna. Tarkoituksena oli päästä eroon venäläisestä kaasusta.
Amerikkalaisen Excelerate Energy -yhtiön omistama terminaali on 291 metriä pitkä. Suomen kaasuverkosta vastaavan Gasgridin mukaan alukseen mahtuu noin 68 000 tonnia nesteytettyä maakaasua.
Alus on vuokrattu Suomeen kymmeneksi vuodeksi. Vuokraamisen kokonaiskustannusten on kerrottu olevan noin 460 miljoonaa euroa.
Terminaalista voidaan jakaa kaasua teollisuudelle, energiantuotantoon ja kotitalouksille Suomessa. Terminaalilaivalle toimitettua nesteytettyä maakaasua on voinut toimittaa myös Baltiaan Balticconnector-kaasuputkea pitkin.
Suomen ja Viron välinen kaasuputki on ollut pois käytöstä sunnuntaista lähtien putkessa havaitun vuodon ja vaurion vuoksi. Suomen keskusrikospoliisi tutkii vauriota epäiltynä törkeänä tuhotyönä.