Puolustusvoimat on pyytänyt Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitolta (AKT) eilen poikkeuslupaa Puolustusvoimien tarvikkeiden ahtaamiseksi ja eteenpäinviemiseksi Ukrainaan AKT:n lakon aikana, kertoo AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko STT:lle.
Poikkeuslupapyyntö liittyy Kokon mukaan Puolustusvoimien Ukrainaan viemiin avustuksiin, mutta hän ei avaa tarkemmin pyynnön yksityiskohtia.
– AKT vastasi poikkeuslupapyyntöön myöntävästi, että toki onnistuu, Kokko sanoo.
AKT:n järjestämä ahtausalan lakko alkoi viime viikon keskiviikkona ja jatkuu toistaiseksi. Liiton järjestämien kuorma-autoalan sekä säiliöauto- ja öljytuotealan lakkojen on määrä loppua tänään keskiyöllä.
AKT ahtaa ja vie tiettyjä tarvikkeita eteenpäin lakon aikana, jos niille on myönnetty poikkeuslupa. AKT on saanut esimerkiksi ihmisten ja ympäristön suojeluun liittyviä poikkeuslupapyyntöjä. Ukrainaan lähteviin avustuksiin liittyviä poikkeuslupapyyntöjä ei ole tullut muualta kuin Puolustusvoimilta.
STT ei ole saanut Puolustusvoimilta kommentteja asiasta.
Sisäministeriön avustuspaketit voivat viivästyä useita päiviä
Sisäministeriön viime perjantaille suunniteltu ajoneuvo- ja pelastuskalustolähetys Ukrainaan on myöhästynyt AKT:n lakon vuoksi, kertoo sisäministeriön erikoissuunnittelija Heikki Honkanen STT:lle.
– Tavoitteena on, että nämä ajoneuvot lähtevät tämän viikon aikana, mutta tarkempi aika ei ole vielä tiedossa, Honkanen sanoo.
Myöhästyneeseen lähetykseen kuuluu kolme sammutusautoa, ambulanssi ja säiliöauto sekä muuta pelastustoiminnassa tarvittavaa välineistöä. Ne oli alun perin tarkoitus lähettää jo perjantaina.
Sisäministeriön kautta lähtevissä avustuksissa voi tulla Honkasen mukaan ylipäätään muutaman päivän viivästyksiä AKT:n lakon takia. Nämä myöhästymiset eivät ole hänen mukaansa kuitenkaan merkittäviä.
– Erilaisia apupaketteja lähtee liikkeelle niin nopeasti kuin saadaan. Kun niitä lähtee viikoittain, on luonnollista, että lakon aikana joitakin paketteja osuu kohdalle, Honkanen sanoo.
Sisäministeriön kautta ei lähetetä aseapua
Sisäministeriö vastaa EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta lähetettävästä siviilimateriaaliavusta Ukrainaan.
Lähetettävät tavarat perustuvat Honkasen mukaan Ukrainasta tuleviin tarvikepyyntöihin. Pelastuspalvelumekanismiin osallistuvat maat pyrkivät vastaamaan Ukrainan pyyntöihin sen mukaan, mitä niiltä itseltään löytyy.
– Ukrainan pyynnöt ovat olleet hyvin laajoja, joten myös lähetettävä apu on ollut hyvin monipuolista, Honkanen sanoo.
Suomi on lähettänyt Ukrainaan tähän mennessä 70 rekkalastillista tarvikkeita. Näihin on kuulunut Honkasen mukaan esimerkiksi pelastustoimen ja terveydenhuollon tarvikkeita sekä lääkkeitä.
– Viime aikoina on lähetetty paljon myös energiasektorin tarvikkeita, kuten generaattoreita, muuntajia ja sähköverkkojen komponentteja.
Näiden lisäksi Suomi on lähettänyt EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta Ukrainaan 20 ambulanssia, 9 sammutusautoa, 15 linja-autoa ja muutamia muita ajoneuvoja. Näihin lukuihin on laskettu myös ne ajoneuvot, jotka eivät ole vielä lähteneet Ukrainaan AKT:n lakon aiheuttaman myöhästymisen takia.
Pelastuspalvelumekanismin ulkopuolelle jää kuitenkin kaikki Ukrainan puolustusvoimille lähetettävä aseapu.
Kokko kritisoi Ukraina-avun käyttämistä lyömäaseena
Sisäministeriöstä ei ole Kokon mukaan pyydetty AKT:lta poikkeuslupaa Ukrainaan lähtevien avustusten ahtaamiseen ja eteenpäin viemiseen.
– Ihmettelen, miksi ministeriöt kommentoivat asiaa medialle, mutta eivät ole kuitenkaan lähestyneet meitä asiassa, Kokko sanoo.
AKT suhtautuu Kokon mukaan positiivisesti kaikkiin poikkeuslupiin, jotka koskevat Ukrainaan lähteviä avustuksia. Myös sisäministeriön pyytämään poikkeuslupaan vastattaisiin Kokon mukaan hyvin todennäköisesti myöntävästi.
– Pyrimme ottamaan eri näkökulmat huomioon, emmekä halua hankaloittaa kenenkään tilannetta kohtuuttomasti, hän sanoo.
Honkanen vahvistaa, että sisäministeriö ei ole pyytänyt AKT:lta poikkeuslupaa Ukraina-avun lähettämiselle eikä sille nähdä tarvetta.
– Nyt toimitettava apu ei ole niin kiireellistä, että näkisimme tarvetta tällaisen poikkeusjärjestelyn pyytämiselle, Honkanen sanoo.
Kokko kritisoi Ukraina-avun käyttämistä julkisessa keskustelussa lyömäaseena ammattiliittoa vastaan.
– Kovasti ihmettelen, miksi meitä osoitetaan syyttävällä sormella asiassa, jossa kukaan (Puolustusvoimia lukuun ottamatta) ei ole lähestynyt meitä tai tullut pyytämään poikkeuslupaa.