Skandaalimainen virhe Timanttiliigassa: Tämä heitto mitattiin täysin pieleen

Timanttiliigassa mittausfarssi - kiekkotulos täysin poskelleen 1:19
Tästä heitosta nousi kohu: Roje Stonan kiekko putosi aivan eri kohtaan, johon mittamies juoksi.

Perjantaina Roomassa kisatun yleisurheilun Timanttiliigan kiekonheitossa tapahtui harvinaisen räikeä mittausvirhe, jolla oli vaikutuksia myös kärkikolmikon sijoituksiin.

Jamaikan Roje Stona meni toisen kierroksen heitollaan kisan kärkipaikalle tuloksella 67,85. Tämä riitti lopulta kisan kakkossijaan, kun Slovenian Kristjan Ceh paukautti viimeisellään voittotuloksen 68,61.

Vasta kisan jälkeen Stonan parhaasta heitosta paljastui megaluokan mittausvirhe. Asian nosti esiin ruotsalaisen SVT:n asiantuntija Christian Olsson. Hän huomautti mittamiehen juosseen lähes metrin ohi kiekon todellisesta putoamispaikasta.

Virhe on helposti havaittavissa jutun videolta. Mittamies menee selvästi ohi paikasta, johon kiekko on pudonnut.

Hidastuskuvaa katsomalla kävi ilmi, että kiekko putosi oikeasti vain silloisen kärkituloksen, 66,90 kohdalle.

– Toivottavasti joku muukin näkee tuon ja tekee protestin, Olsson jyrähti.

Noin 67 metrin tulos olisi riittänyt kisassa vasta kolmannelle sijalle, sillä Mykolas Alekna onnistui viidennellä kierroksella parantamaan tulostaan 67,68 metriin. Silläkin liettualainen jäi 17 senttiä Stonan pieleen mitatusta heitosta.

Timanttiliigassa panokset ovat kovat rahallisestikin. Yksittäisessä kisassa toiseksi sijoittunut saa 6 000 dollaria ja kolmas 3 500 dollaria. Virheen takia Stona sai siis Aleknalle kuuluvaa palkintorahaa 2 500 dollaria eli noin 2 260 euroa. 

Alekna menetti samalla yhden pisteen koko kauden tulostaulukossa. Hän johtaa silti kokonaiskisaa neljällä pisteellä ennen Australian Matthew Dennya, kun kaudesta on heittämättä enää Brysselin finaalikilpailu. Stona on kokonaiskisassa vasta yhdeksäntenä.

SVT:n mukaan myös Kristjan Cehin voittoheitto mitattiin muutaman sentin verran pieleen. Tällä ei tosin ollut vaikutusta tuloslistan sijoituksiin.

– Täytyy olla mahdollista keksiä tähän (parempi) systeemi, ja minusta World Athleticsin pitää itse laittaa siihen panoksia, jotta saavat ongelman korjattua. Ei sen näin pitäisi mennä. Tämä on yleisurheilun korkein taso ja kaikkien pitäisi saada tulos, jonka he ovat ansainneet, Olsson kommentoi.

– Kahden ihmisen pitäisi katsoa samaa merkkauskohtaa, jotta siitä olisi välittömästi toinen näkökulma, hän ehdotti.

Lue myös:

    Uusimmat