SM-liigan tähtipelaajasta kerätty tieto vetää hiljaiseksi – joukkueen fiaskostartti uuteen valoon

Liigaviikko: Pelicansin puolustuspelaamisessa viivettä – nyt tulokasluotsin pienet teot arjessa korostuvat 5:11
Liigaviikko: Pelicansin puolustuspelaamisessa viivettä – nyt tulokasluotsin pienet teot arjessa korostuvat.

Lahden Pelicans kyntää jääkiekon SM-liigan pohjapaikalla. Tilastodata paljastaa, ettei joukkueessa voida todellakaan mennä täysin huippupelaajien poissaolojen taakse.

Pelicans otti kauden avausottelustaan kaksi pistettä, mutta on sen jälkeen tarponut neljän pelin tappioputkessa. Loppuviikolla riittää haastetta, sillä se kohtaa sarjakärki Ilveksen kotona perjantaina ja tällä hetkellä kakkosena olevan HIFK:n vieraissa lauantaina.  

Päävalmentajaa kahden peräkkäisen finaalitappion jälkeen vaihtaneella lahtelaisjoukkueella on ollut paljon kärkipelaajien poissaoloja alkukaudella. Sivussa ovat olleet ainakin osan aikaa muun muassa Ryan Lasch, Lars Bryggman ja Libor Zabransky.

Tämän taakse ei voi kuitenkaan täysin mennä. 

– Siinä (Pelicansin) pelaamisessa on sellainen viive, ja varsinkin puolustamisessa, MTV Urheilun asiantuntija Karri Kivi linjasi Liigaviikossa torstaina ja jatkoi tulokaspäävalmentaja Juhamatti Yli-Junnilan savotasta. 

– Nyt tulevina viikkoina – samalla kun halutaan voittoja – on todella tarkkaa, mitä ratkaisuja päävalmentaja tekee, että sitä joukkuetta saa hereille. 

Vaikka sivussa on tekijämiehiä – myös Ilvestäkin vastaan perjantaina – Pelicansin riveissä on silti huippuluokan pelaajia. Suoritustaso ei ole hurmannut kautta linjan. 

Esimerkiksi Pelicans puolustuksen johtotähden – koko liigan mittapuulla eliittipelaajan – Michal Jordanin tilastot ovat järkyttävät. Wisehockeyn keräämän datan (alla) mukaan tshekkipakki on liigapuolustajien huonoimmassa kolmanneksessa kaikissa kategorioissa, osassa jopa huonoimmassa kymmenyksessä. 

Michal Jordanin Wisehockey-data.
Michal Jordanin Wisehockey-data alkukaudelta. Mitä lähempänä kuvion ulkokehiä arvot ovat, sen parempi. Prosenttiluvut kertovat siitä, kuinka ison osan liigapuolustajista Jordan jättää taakseen kyseisessä kategoriassa. 

Vertailukohdaksi sopii esimerkiksi sarjassa yllättäen kolmantena olevan Sportin saman profiilin puolustajatähti Atro Leppänen. Hän on liigapakkien eliittiä lähes jokaisessa Wisehockeyn kahdeksasta kategoriasta (kuva alla), ja johtaa näin joukkojaan edestä. 

Leppänen on pelannut kuusi ottelua, Jordan kuusi.  

Atro Leppäsen Wisehockey-data.
Atro Leppäsen Wisehockey-data alkukaudelta on aivan eri maata kuin Pelicans-kollega Michal Jordanin. 

Pelicansin ja Ilveksen välinen liigaottelu katsottavissa MTV3-kanavalla ja Katsomossa perjantaina kello 19.25 alkaen. 

Lue myös:

    Uusimmat