SM-liigaseuran puheenjohtajalta synkkää puhetta – taloustilanne on huolestuttava: "Isoja päätöksiä on tulossa"

5:12imgMaalivahti Sami Rajaniemi on ollut HPK:n kantavia voimia tällä kaudella.Vesa Pöppönen / AOP
Julkaistu 23.01.2024 14:01
Toimittajan kuva
Riku Hellanto

riku.hellanto@mtv.fi

@RikuHellanto
Toimittajan kuva

Santtu Manner

santtu.manner@mtv.fi

SM-liigassa pelaavan HPK:n puheenjohtaja Jyrki Louhi myöntää MTV Urheilulle, että seuran taloudellinen tilanne on haastava.

Hämeenlinnassa juhlittiin kauden 2018-19 päätteeksi Suomen mestaruutta, mutta tämän jälkeen seurassa on ollut haastavampaa. Keväällä 2021-22 kausi tyssäsi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, mutta muina kausina Hämeenlinnassa ei ole pelattu edes pudotuspelejä.

Tilanne näyttää haastavalta myös tällä kaudella. Viiden ottelun tappioputkessa tarpova HPK on valahtanut sarjataulukossa sijalle 13. Pudotuspeliviiva on seitsemän pisteen päässä.

LUE MYÖS: SaiPa tyhjentää rivejään – kultakypärä siirtyy Lukkoon: "Säästötoimenpide on välttämätön"

Sarjajumbona oleva SaiPa on lyönyt jo hanskat tiskiin ja alkanut myymään pelaajiaan taloustilanteensa parantamiseksi.

SM-liigan sisäinen siirtoikkuna sulkeutuu 31. tammikuuta, ja kansainvälinen siirtoikkuna puolestaan sulkeutuu 15. helmikuuta. Mikäli HPK aikoisi myydä pelaajiaan taloutensa turvaamiseksi, on päätös tehtävä nopeasti, sillä siirtoraja alkaa jo puskea päälle.

HPK:n johtokunta kokoontuu tiistaina hallituksen kokoukseen, jossa on määrä vetää isoja suuntaviivoja seuran tulevaisuuden osalta. 

– On isoja päätöksiä tulossa ja isoja päätöksiä myös viestinnällisesti, HPK:n puheenjohtaja Jyrki Louhi kertoo MTV Urheilulle.

HPK:n suurimmat huolenaiheet ovat tällä hetkellä nimenomaan talouspuolella. Joka vuosi kasvavat kulut ovat kova isku varsinkin SM-liigan pienimmille seuroille. Tämä on todettu myös HPK:n toimistolla, joten seura joutuu miettimään toimintaansa tarkkaan.

– Palkathan ovat nousseet. Kaikki erot liigaseurojen välillä ovat kasvaneet. Liikevaihdot, palkkataso, tulos kautta tappiot. Kaikki kasvavat. Siinä mielessä meidän ja muiden pienten seurojen olemassaolossa on olennaista pohtia lähitulevaisuutta ja pitkää tulevaisuutta. Mikä on meidän olemassaolomme merkitys Hämeenlinnassa ja sen ympäristössä? Louhi listaa.

LUE MYÖS: Petteri Sihvonen yllättyi Sami Nikun uudesta seurasta – SM-liigajätin yllä nyt valtava kysymys: "Taivas tai helvetti"

Louhi myöntää suoraan, että HPK:n taloudellinen tilanne on huolestuttava, vaikkakin taustalla on tehty jo muutoksia tulevaisuuden varalle.

– Olen tosi huolestunut koko ajan siitä. Tämä on vähän ristiriitainen tilanne. Meillä on tosi hyviä lähtöjä tulossa liiketoiminnan kehittämiseen. Eiväthän ne aktualisoidu vielä, vaan monien vuosien jälkeen. Paljon hyviä asioita on syntymässä, mutta tämänhetkinen taloudellinen tilanne on tosi tiukka, Louhi sanoo.

"Unelmien varaan ei voi rakentaa"

HPK:n kausi uhkaa päättyä tänäkin vuonna runkosarjaan. Pudotuspeleihin selviytyminen auttaisi seuran taloustilannetta jonkin verran, mutta seuran johtoportaassa tulevaisuutta ei voi laskea mahdollisten pudotuspelien varaan.

– Unelmien varaan ei voi elinkeinotoimintaa rakentaa. Maailma voi muuttua. Mutta ei se ole päivä-, viikko- tai kuukausitasolla edes talouden näkökulmasta asia, jonka varaan voitaisiin päätöksiä rakentaa, Louhi kertoo.

– Onhan niillä (pudotuspeleillä) aivan järkyttävä merkitys tänä päivänä. Esimerkiksi isoissa areenoissa, kun Ilves ja Tappara ovat pelanneet, se playoff-potti on ollut tosi iso. Se on vain porkkana, mutta sen varaan ei voi mitään rakentaa, Louhi toistaa.

LUE MYÖS: Ilves-paineita ruodittu pukukopissa – Torontosta sanaillut Antti Pennanen: "Pitäisi osata käsitellä positiivisena"

HPK budjetoi kauden alla yleisömääräkseen 3 500 katsojaa ottelua kohden. Tällä hetkellä HPK on kuitenkin budjetointiaan jäljessä, sillä HPK:n kotiareenan lehtereillä on nähty tällä kaudella keskimäärin 3 109 katsojaa per ottelu.

Vaikka yleisöä on käynyt peleissä budjetoitua vähemmän, eivät taloudelliset ongelmat johdu yksinomaa siitä.

– Olemme tuolla yleisömäärällä perässä ja tekemässä huonoa taloudellista tulosta. Enemmänkin tässä on nähnyt sen, että kyllä makrotaloudenkin asiat vaikuttavat ihmisten kulutusherkkyyteen ja yritysten toiminnallisuuteen. Kyllä tässä tiukka kevät tulee olemaan, Louhi myöntää.

LUE MYÖS: Hurjasti urakoiva SM-liiga-tähti pelaa elämänsä kautta 31-vuotiaana – kertoo hersyvän muiston debyyttiottelustaan: "Karmea alku"

HPK:n toimistolla ja taustalla tehdään nyt kuumeisesti töitä seuran tulevaisuuden turvaamiseksi.

– Me olemme rakentamassa tulevaisuutta. Ei tässä ole mitään muuta vaihtoehtoa. Emme ole rakentamassa tämän vuoden liigajoukkueen tulevaisuutta tai pelkästään ylipäätään liigaa, vaan yritämme luoda elementtejä koko seuran tulevaisuutta ajatellen. Tämä on äärimmäisen tärkeä seura tässä kaupungissa, Louhi painottaa.

Tuoreimmat aiheesta

Liiga