Sofia Virta nousi puoluejohtajaksi poikkeuksellisella taustalla – "Ne ovat vaikeita asioita puhua"

17:38imgVihreiden puheenjohtaja Sofia Virta kertoo poikkeuksellisesta taustastaan ja elämänsä haasteista, jotka ovat kuljettaneet hänet Vihreiden johtoon.
Julkaistu 18.12.2023 05:30

Satu Koistinen

satu.koistinen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Shahin Doagu

shahin.doagu@mtv.fi

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen Sofia Virran tausta puolueen puheenjohtajaksi on poikkeuksellinen. 

Virta valittiin ensimmäistä kertaa eduskuntaan vuonna 2019, kun hänellä ei vielä ollut tunnettuutta tai puoluetaustaa. Virta tuli valituksi eduskuntaan "vahingossa", vaikka hän itse ajatteli olevansa vain täytenimi puolueen listoilla. Hän jopa mietti tuolloin, ettei ota vastaan paikkaansa eduskunnassa.

Samaan aikaan, kun Virta nousi ensi yrittämällä eduskuntaan, hän kävi läpi raskaita asioita henkilökohtaisessa elämässään. Virta erosi lapsen isästään, oli hometaloloukussa ja joutui lähisuhdeväkivallan uhriksi. 

Loppuun palamisen Virta on kokenut vain 20-vuotiaana.

Monta rautaa tulessa

Ennen poliittista uraansa Virta on muun muassa kouluttautunut kasvatustieteiden maisteriksi, työskennellyt lastensuojeluyksikössä ja suorittanut psykoterapiakoulutuksen. 

"Entiseksi ylisuorittajaksi" itseään kuvaileva Virta sanoo olevansa vilkas luonne. Ylisuorittaminen ajoi Virran palamaan loppuun jo 20-vuotiaana. 

– Olen ajatellut, että pitää tehdä koko ajan ja olla kaikessa täydellinen ja hyvä, mutta se on rapissut. Elämä on opettanut, että koskaan ei voi olla täydellinen, niin siinä on laskenut rima. Olen myös sellainen, että aidosti tykkään tehdä monia asioita, toisen kauden kansanedustaja Virta sanoo. 

Virta kertoo olevansa taistelijaluonne, jonka avulla hän on pärjännyt elämän haasteiden keskellä. 

Henkilökohtaiset haasteet

Virta avasi henkilökohtaisen elämänsä haasteita sosiaalisessa mediassa maaliskuussa 2023. 

– Minuun on kohdistettu vuosia jatkunutta väkivaltaa, josta käräjäoikeus on tekijälle langettanut tuomiot. Osassa tilanteista lapseni on ollut läsnä. Tekijällä on minua ja läheistäni kohtaan lähestymiskielto, Virta kertoi sosiaalisessa mediassa. 

Virta kokee joutuneensa kertomaan vaikeasta historiastaan julkisesti pakon edessä. 

– Se tuli tilanteessa, jossa minusta liikkui niin paljon valheita sosiaalisessa mediassa ja tietynlaista vaalihäiriköintiä. Sitten oli pakko kertoa, että miten asiat ovat oikeasti menneet. En olisi halunnut siitä puhua, koska ne asiat koskettavat aina myös muita kuin minua itseäni. Ne ovat myös vaikeita asioita puhua, Virta avaa. 

Virta toivoo voineensa tarinallaan auttaa samanlaisessa tilanteessa kamppailevia. 

– Jos yksikin ihminen tässä maassa, sukupuolesta riippumatta, on saanut voimaa hakea apua, tai havahtunut omaan tilanteeseensa sen vuoksi, että olen kertonut, niin sitten se on varmasti ollut sen arvoista, Virta sanoo. 

Lue myös: Viekö Sofia Virta vihreitä oikealle? Uusi puheenjohtaja ei ota kantaa kiky-maksujen kohtaloon

Eduskuntaan ensi yrittämällä

Eduskuntaan pääseminen ensiyrittämällä oli Virralle aluksi shokki. Virta kertoo miettineensä, ettei ottaisi paikkaa vastaan. 

– Ajattelin, etten olisi tarpeeksi hyvä siihen silloin, ja minulla ei ole tarpeeksi meriittejä, että voin mennä oikeasti edustamaan kansaa, Virta kertoo pohtineensa. 

Jälkikäteen hän kuitenkin on kiitollinen saamastaan luottamuksesta. Virta halusi lunastaa kampanjansa lupaukset ja olla sanojensa mittainen, vaikka epävarmuus omasta osaamisesta varjosti taustalla.

– Rimani ovat yleensä aika korkealla siitä, mitä pitää osata, jotta voi tehdä, Virta sanoo.

Virta myöntää olevansa perfektionisti, mutta sanoo pyrkineensä opettelemaan täydellisyyden tavoittelusta pois. 

Lue myös: Voivatko nämä seikat selittää huonontunutta koulumenestystä? "Suomen peruskoululaiset opiskelevat yhä suuremmissa koulussa"

Kovat odotukset

Vihreiden puheenjohtajaksi tänä vuonna noussut Virta kantaa harteillaan suuria odotuksia – hänestä on povattu suoranaista Vihreiden pelastajaa. Puolue koki karvaan tappion viime vuoden eduskuntavaaleissa, kun kahdenkymmenen kansanedustajan paikasta väheni seitsemän.  

– Uskon, että yhdessä pystymme nousemaan. En usko, että yksin pystyn sitä tekemään, Virta vastaa odotuksiin. 

Virta toivoo, että hänen oma poikkeuksellinen taustansa herättäisi äänestäjissä luottamusta.  

–  Omakin elämä on ollut aika kuoppaista ja olen lähtenyt poliitikolle epätyypillisistä taustoista, että yhä useampi suomalainen voisi luottaa siihen, että hei, nuo ymmärtävät myös minun taustaani, Virta selventää.

Lue myös: Näin vihreät tasapainottaisi valtion taloutta: velkaa 600 miljoonaa vähemmän kuin hallituksen budjetissa

Tuoreimmat aiheesta

Sofia Virta