19-vuotias Milla Veteläinen valittiin yksimielisesti Suomussalmen kunnanvaltuuston johtoon – "Se miltä näytän, pitäisi olla politiikassa viimeinen asia"

2:45img
Millaisia vaikutuksia rajoituksilla on ollut ehdokkaiden kampanjointiin? Näin sosiaalinen media on muuttanut vaalityötä
Julkaistu 12.09.2021 07:49

Mikael Kaivanto

mikael.kaivanto@mtv.fi

Keskustaa edustava Milla Veteläinen, 19, oli kesällä saanut kuntavaalien siirtymisen takia pitkän vaalikampanjansa päätökseen.

Hänen vaaliehdokkuutensa oli pitkällisen taustatyön ja harkinnan tulos. Asiat piti selvittää perinpohjaisesti ennen kuin ryhtyi toimiin.

– Olin vaalitoreilla, jaoin vaalimainoksia ja kirjoitin paikallislehteen. Oman kotitaloni kyljessäkin oli iso vaalimainos, Veteläinen muistelee kampanjointiaan.

Vaalirupeama vaati paljon monialustaista mainostamista. Veteläinen itse oli aktiivisin sosiaalisen median alustoilla.

Valtuustopaikka irtosi lopulta 127 äänellä. Veteläisestä tuli Kainuun nuorin kunnanvaltuutettu.

– Olihan se häkellyttävää tulla valituksi! Vaali-iltana tuntui jo, että ihmiset antoivat ison luottamuksen ja vastuun minulle, ja se pitää suoraselkäisesti uskaltaa ja osata ottaa vastaan.

3008-Milla Veteläinen2

Kuva: Joonas Jokiperä

Kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi

Suomussalmen kunnanvaltuustossa enemmistön muodostaa keskusta. Valtuuston keski-ikä pyörii Veteläisestä poiketen 50 vuoden tienoilla.

Ensimmäisessä valtuuston kokouksessa Veteläinen valittiin yksimielisesti kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi. Hän on mahdollisesti Suomen nuorin kunnanvaltuuston puheenjohtaja. Kunnan menettelytavan mukaan hän toimii puheenjohtajana seuraavat kaksi vuotta.

Hänen oma ryhmänsä kannusti ja loi uskoa puheenjohtajan roolin hoitamiseen.

Puheenjohtajana hän haluaa ylläpitää avointa keskusteluilmapiiriä sekä olla yhteydessä muihin ihmisiin ja päättäjiin. Hän vaatii itseltään aktiivista materiaalien lukemista ja monipuolista kunnan asioista perillä olemista.

Nuori puheenjohtaja toivoo ryhmältään ratkaisukeskeistä ilmapiiriä, vaikka asioista ollaan välillä luonnollisesti eri mieltä.

Kunnanvaltuustopaikan myötä Veteläinen on saanut läheisiltään ja ystäviltään lämpimän ja kannustavan vastaanoton. Sosiaalisessa mediassa suurin osa palautteesta on ollut myös luottavaista.

Epäilijöitäkin on tullut vastaan, mutta hän ei ole niistä ennenkään lannistunut.

– Valehtelisin, jos väittäisin, että ominaisuuksieni perusteella ei olisi tullut epäilyjä valtuustossa toimimisen suhteen.

Alakouluikäisestä asti vaikuttamisesta kiinnostunut Veteläinen on oppinut ottamaan vastaan negatiivista palautetta.

– Se miltä näytän, pitäisi olla politiikassa tai mielipiteitäni arvioidessa viimeinen asia. Lähtökohtaisesti täällä ollaan asiakysymysten takia, Veteläinen sanoo.

Ajan myötä hän on huomannut omien arvojensa vahvistumisen. Poliittinen ilmapiiri on tuonut hänen elämäänsä paljon uusia näkökulmia ja ihmisiä.

Lue myös: Nämä asiat uusien kunnanvaltuutettujen on syytä ottaa huomioon: "Valtuutettujen on tärkeä ymmärtää roolinsa"

"Ymmärtämistä, mutta ei hyväksymistä”

Veteläinen linjaa itsensä keskustalaiseksi, feministiksi ja maailmankansalaiseksi. Hän kirjoittaa nettisivuillaan olevansa ”vankka ihmisoikeuksien puolustaja”. Hänen kolme vaaliteemaansa kuntavaaleissa olivat ympäristö, elinvoima ja oikeudenmukaisuus. Hänen ajattelutapansa tiivistyy lauseeseen: ”Ainoaa pysyvyyttä elämässä edustaa muutos.”

Hän nauttii uusien ihmisten kohtaamisista. Keskustelemalla ihmisistä saa esiin ajattelutapoja, joiden perustoja on mielenkiintoista selvittää. Eri lailla ajattelevien ihmisten kanssa tuore kunnanvaltuuston puheenjohtaja pyrkii olemaan avoin.

– On eri asia ymmärtää ihmistä kuin hyväksyä hänen ajattelutapansa.

Hiljattain Veteläinen otti myös jämäkästi kantaa Twitterissä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Juha Pylväksen puheeseen. Pylväs viittasi puheessaan turvapaikanhakijoita ”sosiaaliturvalla loisiviksi elntasosurffareiksi”.

Lue myös: Keskustan ryhmänjohtaja Pylväs pahoittelee sanavalintojaan turvapaikanhakijoista

Veteläinen linjaa MTV:n haastattelussa, että rasistinen retoriikka ei tule mahtua keskustaan, poliittiseen ilmapiiriin tai lähtökohtaisesti edes yhteiskuntaan.

– Ei voi kommentoida muiden puolueiden tekemisiä, ellei tarkastele kriittisesti myös omaa puoluetta.

Hänen mielestään omat arvot sokeutuvat, jos arvostelee vain muita puolueita.

Sanoilla on valtaa

Sosiaalisen mediaan kirjoittamisen lisäksi Veteläinen kirjoittaa blogia. Kirjoittamien on hänelle rakas harrastus. Somessa kirjoitukset tuppaavat olla poliittisia. Muita ajatuksia ja tuntojaan hän purkaa vapaa-ajalla päiväkirjaansa.

Veteläinen on kerännyt kokemusta myös puhujana. Hän on muun muassa koulussa ja juhlatilaisuuksissa päässyt puhujapöntölle.

– Puhumisesta tekee rohkeaa ja inhimillistä se, että sanat ovat läsnä siinä tilanteessa.

Hänen mielestään sanoilla voi ilmaista rutkasti upeita asioita niin kirjoittaessa kuin puhuessa.

Politiikkaan pyrkiville nuorille hän antaa vinkiksi etsiä ympäriltä tukijoukkoja ja samaan tapaan ajattelevia ihmisiä. Hän lisää vaikuttamisen vaativan rohkeutta nuorilta.

– Rohkeus on päätös, jota ei voi jättää käyttämättä, Veteläinen toteaa.

Lue myös: Maria Ohisalo: Hallituksessa on käyty pelisääntökeskusteluja, syytöksiä keskustalle ja SDP:lle – "Tämä on ihan kestämätöntä"

Tuoreimmat aiheesta

Suomussalmi