Sokea yleisurheilija Ronja Oja pystyy lukemaan älykameran avulla kyltit ja pakkausselosteet – laite supattaa korvaan myös tuttujen kasvot: "Tämä on vielä aika uusi juttu"

älykamera
Älykamera ottaa kuvan esimerkiksi virvoitusjuomatölkin etiketistä ja toistaa tekstin puheena kaiuttimen kautta Ronja Ojan korvaan.Ronja Oja
Julkaistu 25.04.2019 06:05
Toimittajan kuva

Tommi Kolehmainen

tommi.kolehmainen@mtv.fi

Espoolainen yleisurheilija Ronja Oja käyttää näkövammaisille tarkoitettua älykameraa, joka kertoo vaikkapa liikennekyltin tiedot ja tunnistaa tutun ihmisen kasvot. Urheilurintamalla laite ei kuitenkaan tuo EM-kultamitalistille etua.

Kun Ronja Oja ottaa käteensä maitotölkin, äänisyntetisaattori supattaa hänen korvaansa sen pakkausselosteen. Kyseessä on Ojan silmälasien sankoihin kiinnitetty älykamera, joka tunnistaa ympäristöstä eri tekstit ja jopa tuttujen ihmisten kasvot.

– Sillä otetaan kuva tekstistä, jonka haluaa kuulla ääneen luettuna. Kamerassa on korvan lähellä kaiuitin, josta kuulen äänen hiljaisella. Kaikkien ei tarvitse kuulla, mitä se sieltä höpisee, Oja nauraa MTV Uutisille.

Oja sokeutui 11-vuotiaana

26-vuotias Oja on ollut syntymästään saakka näkövammainen, mutta sokeutui kokonaan 11-vuotiaana. Ruudunlukuohjelmiin tottuneella Ojalla on ollut jo viime vuodesta asti koekäytössä arjessa avustava älykamera.

– Olen noin 15 vuoden ajan skannannut tekstejä tietokoneella tekstintunnistusohjelmaan. Viime vuosina älypuhelimissa on ollut sovelluksia, joissa tekstin saa tuotettua puheeksi ottamalla kuvan. Kuitenkin näin pienessä muodossa ja esimerkiksi lasien sankaan kiinnitettävänä tämä on vielä aika uusi juttu.

Oja on sopinut älykameran maahantuojan kanssa, että saa käyttää sitä veloituksetta, kunhan kertoo laitteesta aika ajoin sosiaalisessa mediassa.

Kameralle voi opettaa kasvoja

Ojan mukaan älykamera tunnistaa tekstin lisäksi värejä ja seteleitä. Myös tuttujen ihmisten kasvot voi opettaa kameralle, jolloin se kertoo, kuka seisoo laitteen käyttäjän edessä.

Oja opiskelee tietojenkäsittelytiedettä Helsingin yliopistossa, ja lisäksi kouluttaa ja luennoi työkseen erityisesti verkkopalveluiden saavutettavuudesta.

– Jos koulutan pienempää ryhmää, voin opettaa kameralle kaikkien kasvot, eikä minun tarvitse opetella tunnistamaan jokaisen ääntä, hän kertoo.

Esimerkiksi oman postin lukeminen on aiemminkin onnistunut kotona skannaamalla. Älykameran edut Oja on huomannut liikenteessä ollessaan, kun hän on voinut lukea opaskylttejä ja ilmoitustauluja kysymättä näkevältä apua.

Kuvan ottaminen onnistuu näpäyttämällä laitetta tai osoittamalla sormella asiaa, jonka haluaa lukea. Myös automaattinen lukeminen onnistuu, mutta Oja ei ole kokenut sitä käytännölliseksi.

– Olen lukenut vaikka kaupassa hintalappua hyllyn kyljestä osoittamalla lappua, jonka haluan lukea. Jos ottaisi yleiskuvan, se lukisi kaiken tekstin, minkä näkee.

Urheilussa käyttöä ei vielä ole ollut

Yleisurheilijana Oja ei ole keksinyt laitteelle suorituksissa kaksisempaa käyttöä.

Oja edusti Suomea muun muassa Rio de Janeiron paralympialaisissa vuonna 2016, ja pokkasi viime vuonna Berliinin EM-kisoissa Suomelle kultamitalin sokeiden sadan metrin juoksusta ja pronssia pituushypystä.

– En ole keksinyt muuta apua urheiluun, kuin että kotimaan kilpailuissa tulokset tulevat usein ensiksi paperilapuilla seinälle. Tämmöisessä tilanteessa voin lukea kuinka mones olinkaan. Lajisuorituksissa kamerasta ei ole hyötyä, Oja sanoo.

Lue myös: Näkövammainen yleisurheilija Ronja Oja sai kutsun Linnaan – presidentti Niinistön kirjeessä huomaavainen ele

Tuoreimmat aiheesta

Teknologia