Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan kustannuksista on mahdollista säästää lähes kaksi miljardia euroa vuodessa, jos potilastietojen järjestämistä ja käyttöä uudistetaan, arvioi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra tuoreessa selvityksessä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon tieto on tällä hetkellä hajallaan hyvinvointialueilla eri järjestelmissä, eikä sitä ole tallennettu yhdenmukaisesti.
Sitra ehdottaa yhdenmukaisten tietomallien käyttöön ottamista. Näin eri järjestelmissä olevia tietoja voitaisiin hyödyntää sujuvammin potilaan hoidossa, tutkimustyössä ja sote-palveluiden johtamisessa.
Mallien avulla tietoa pystyttäisiin helposti jakamaan eri järjestelmien kesken, analysoimaan ja vertailemaan.
Lue myös: Hallituksen leikkaukset vertautuvat lamavuosien toimiin, mutta romuttavatko ne koko hyvinvointiyhteiskunnan? Tutkija vastaaKatso myös haastattelu heinäkuulta 2023: Köyhyystutkija arvioi, mitä tulevan hallituksen suunnittelemat leikkaukset tarkoittavat pienituloisille
Hoitokäyntien määrää mahdollista vähentää
Sitran projektijohtajan Markus Kalliolan mukaan tietomallien käyttöönotto tehostaisi etenkin sellaisten potilaiden hoitoa, jotka tarvitsevat samanaikaisesti useita eri sote-palveluja. Kalliola on yksi selvityksen tekijöistä.
Tällöin potilasta koskevat tärkeät tiedot olisivat aina yhdenmukaisesti ammattihenkilöstön käytettävissä.
Sitran mukaan esimerkiksi potilaan hoitokäyntien määrä voi vähentyä, jos ammattilaisilla olisi parempi pääsy tarvittaviin tietoihin ja hoitoa olisi voitu valmistella tarvittaessa jo ennen käyntiä.
– Monia eri palveluja käyttävän potilasryhmän hoitokulut vievät valtaosan kansallisista sote-kuluista. Näiden potilaiden tehokkaampi ja paremmin suunniteltu hoito toisi valtavan säästöpotentiaalin, Kalliola sanoo tiedotteessa.
Sitran laskelmien mukaan uudistusten avulla on mahdollista saavuttaa noin 1,5 miljardin euron vuosittainen säästö hoitopolkuja sujuvoittamalla.
Tukipalveluiden, kuten ajanvarauksen ja potilaiden kuljetuspalveluiden, tehostamisella on mahdollisuus säästää noin 450 miljoonaa euroa vuodessa.
Hallitus pyrkii suitsimaan hyvinvointialueiden kasvavia menoja. Hyvinvointialueisiin kohdistuu merkittäviä säästöpaineita.