Sote-ministeri Kaisa Juuso MTV:lle: Ajatus aluevaltuustojen lopettamisesta on "mielenkiintoinen"

Sote-ministeri Kaisa Juuson (ps.) mukaan hyvinvointialueiden yhdistäminen tällä hallituskaudella ei ole poissuljettua. Ajatus aluevaltuustojen lakkauttamisesta on mielenkiintoinen, Juuso toteaa MTV Uutisille.

Kokoomuksen kansanedustaja Ville Valkonen ehdotti eilen Ylellä, että aluevaaleista ja siten myös aluevaltuustoista luopumista selvitettäisiin.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso kommentoi asiaa MTV Uutisille.

– Luin siitä eilen lehdestä. Tämä Villen ehdotus on uusi, mielenkiintoinen avaus tähän keskusteluun. En siitä sen tarkemmin pysty tällä hetkellä sanomaan, Juuso sanoo.

– Mielenkiintoinen avaus, Juuso toistaa.

Aluevaltuustoista luopuminen olisi raju järjestelmämuutos, joka purkaisi viime hallituskauden sote-uudistuksen keskeisintä ydintä.

Valkosen mielestä aluevaalit ovat näennäisvaalit, sillä aluevaltuustojen vallankäyttö on hyvin rajallista ministeriöiden, virkamiesten ja varsinaisten sote-ammattilaisten valtaan verrattuna.

Pitäisikö hyvinvointialueita yhdistää?

Perussuomalaisen eduskuntaryhmän kesäkokoukseen Kouvolassa osallistunut ministeri Juuso ei pidä poissuljettuna, että hyvinvointialueita yhdistettäisiin jo tällä hallituskaudella.

– Se mahdollisuus on tietysti olemassa koko ajan, Juuso sanoo.

Lähiaikoina hyvinvointialueiden yhdistämiset eivät näytä erityisen todennäköisiltä, sillä hallitus on lukuisia kertoja sanonut haluavansa antaa viime vuoden alussa perustetuille hyvinvointialueille työrauhan.

–  Riippuu siitä, mitä lähiaikoina tarkoitetaan, Juuso huomauttaa.

–  Nämä vaativat laajaa selvitystyötä. Uskon, että näitä selvityksiä tullaan punnitsemaan hallituksen vaihtuessa eli viimeistään siinä vaiheessa, kun seuraava hallitus astuu toimeen.

Hyvinvointialueiden määrästä on käyty viime aikoina keskustelua. Alijäämät ovat kasvaneet lukuisilla alueilla, joten moni on miettinyt, ovatko jotkin hyvinvointialueet liian pieniä järjestämään palvelunsa itsenäisesti, siis pitäisikö niitä yhdistää.

Juuso ei ota kantaa siihen, onko Suomessa nykyisellään liikaa hyvinvointialueita.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi viime viikolla hallituksen olevan valmis päättämään joidenkin hyvinvointialueiden liittämisestä toisiinsa, jos tilanne sitä vaatii.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat