SPR:n Kalle Löövi: Lyhyessä tulitauossa heikot jäävät jalkoihin

Kalle Löövi Uutisextrassa 22.10.2016 1
– Konfliktien uhrien auttaminen on käynyt entistä vaarallisemmaksi viime vuosina, sanoo SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi.
Julkaistu 22.10.2016 18:40
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Avustusjärjestöjen kannalta lyhyt, joidenkin tuntien tai parin vuorokaudenkin tulitauko, on hankala kaikkein heikoimmassa asemassa olevien auttamiseksi. Silloin apua ei ehditä jakaa, vaan vahvin voittaa, sanoo SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi MTV Uutisten Uutisextra-ohjelmassa. 

– Silloin vahvin voittaa, meidän kaltaiset äijät maailmalla. Jos on operaatio ja menemme (jonnekin kohteeseen) ja jätämme (avun) sinne, niin miehet saavat sen, Löövi sanoo.

Lyhytkin tulitauko voi antaa hetken hengähdyshetken sodankäynnin keskellä oleville ihmisille. Heikompien kannalta ei kuitenkaan riitä, että apu saadaan vain kohteen kynnykselle. 

"Helppo tuomita vahvimmat"

– Olisi tietysti helppo tuomita (nämä miehet), että pitää huolehtia vanhemmista ihmisistä. Niin pitääkin huolehtia, mutta tilanteessa, jossa sota tulee päälle, ei oikeasti pystytä huolehtimaan (heikoimmista). Siksi me tarvitsisimme pidemmän ajan, jotta saa vietyä ja varmistettua avun jakamisen ja saamme huolehdittua kaikkein heikommista, Löövi kertoo. 

Riittävän pitkä aika tarvitaan myös esimerkiksi loukkaantuneiden ja haavoittuneiden evakuointiin. Heitä on haettava useista paikoista.

Aleppon saarretussa itäosassa on jumissa arvioiden mukaan noin 250 000 siviiliä. Peruspalvelut on pommitettu hajalle. Edessä on pian kylmä talvi.

Erimielisyys tulitauosta 

Syyrian hallitus julisti toissapäivänä kolmenpäiväisen tulitauon auringonnoususta auringonlaskuun. Hallituksen mukaan tämä aika sallii ihmisen lähteä pois saarron keskeltä. Hallitus myös sanoo, että opposition aseelliset ryhmät pitävät siviilejä ihmiskilpinään.

Oppositio kiistää väitteen ja pitää tulitaukoa temppuna. Uutistoimistojen mukaan ainakin osa piirityksen keskellä olevista ihmisistä haluaa apua ja pysyä paikoillaan.

Alepposta reilut 500 kilometriä itään, Irakiin Mosuliin, uhkaa syntyä valtava pakolaiskriisi.

Kaupunkia pitää nyt hallussaan Isis, jonka Irakin armeija tukijoineen haluaa ajaa pois Mosulista käynnissä olevassa sotaoperaatiossa.

Kaupungin liepeiltä on jo paennut siviilejä, mutta on myös uutisraportteja siitä, että Isis on ottanut siviilejä ihmiskilvikseen.

Jos miljoona pakoon, heitä menee rajan yli

YK:n ja Kansainvälisen Punaisen Ristin pahimmissa arvioissa Mosulin pakolaisia saattaa tulla jopa miljoona. 

– Jos (määrä) todella on miljoona, niin se tarkoittaa että naapurimaihin alkaa tulvia väkeä, Löövi toteaa. Naapurimaissa on jo nyt miljoonia pakolaisia.

Irakin Punainen Puolikuu on kuitenkin jo viikkojen ajan rakentanut tilapäisiä leirejä. 

– Irakin hallitus on pyytänyt Irakin Punaista Puolikuuta nimenomaan auttamaan näillä vastaanottoleireillä, ja Punainen Risti liikkeenä tukee heitä tässä. Kyllä siinä on iso työ. Siinä on majoittamista, ruokahuoltoa, vettä ja lääkintähuoltoa, Löövi kertoo. 

Tuoreimmat aiheesta

MTV Uutisextra