Stand up -koomikko toivoo suomalaisyleisöltä rohkeampia reaktioita

Stand up -koomikko Riku Suokas innostuu esiintyessään, jos yleisö on aktiivinen.

Helsingin Kaupunginteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin johtotehtävistä tuttu Riku Suokas nauttii stand up –esityksille ominaisesta jännityksestä. Jännitys johtuu siitä, että miehen mukaan koskaan ei voi tietää mitä seuraavaksi saattaa tapahtua.

– Se on aina hieman jännittävä tilanne seurata, kuinka yleisö reagoi. Itse pitää aina reagoida todella nopeasti ja usein tuleekin sanottua miettimättä ihan mitä tahansa. Joskus voi sanoa jotain loukkaavaa, törkeää, ihan mitä vain. Se vaara, mitä nämä livetilanteet tuovat tullessaan ovat stand up -esityksissä parasta. Koskaan ei nimittäin voi tietää mitä tapahtuu, mies kertoo.

Elokuvaohjaajanakin tutun koomikon mielestä yleisö on parhaimmillaan, jos he uskaltavat kommentoida esitystä. Usein koomikot esittävät yleisölle kysymyksiä, mutta aina vastakaikua ei liiemmin välttämättä saa.

– Yleensä yleisö ei kauheasti juttele, jos he eivät ole nähneet stand up –esitystä ennen. Tai sitten he ovat nähneet niitä liikaa, mies nauraa.

Suokas kertoo, että esityksen aiheet mukautuvat aina yleisön mukaan. Normaalisti koomikko valmistautuu keikalle lukemalla muun muassa paikallisuutiset. Stand up –koomikon täytyy myös olla kartalla maailmalla tapahtuneista asioita. Keikkapaikalle päästyään konkari muokkaa esitystä muun muassa yleisön sukupuolijakauman mukaan.

– Kun pääsen keikkapaikalle, niin yritän katsoa hieman, että millainen sukupuolijakauma yleisössä on ja tietty myös muita yksityiskohtia. Teen ohjelmaa sitten ehkä hieman muutoksia yleisön nähtyäni. Kuuntelen myös miten yleisö reagoi esimerkiksi toisten koomikoiden juttuihin, Suokas toteaa.

Tällä hetkellä mies tekee soolokeikkojen lisäksi stand up –keikkoja myös Ylen Naurun tasapaino -kilpailun voittajan Robert Pettersonin ja konkari Ilari Johanssonin rinnalla. Miehen mielestä on mahtavaa heittää kiertuetta yksin ja yhdessä.

– Sooloesityksessä on hienoa, että on paljon lava-aikaa. Kiertueella on itselleen rajoitetumpi aika, mutta tällöin koko ilta ei ole omilla harteilla. Keikkamatkoja on kivempi tehdä kavereiden kanssa. Molemmissa on paljon hyviä puolia. Kimpassa on toki mahtavaa jakaa kimpassa ilot ja surut, Suokas kertoo.

Soukas nähdään Ylen Naurun tasapaino -kilpailun voittajan Robert Pettersonin ja konkari Ilari Johanssonin rinnalla Lauteilla-kiertueella. Kyseinen kiertue starttasi tammikuussa. Helmikuun alusta alkaen Tampereen Työväen Teatterin johtotehtävistäkin tuttu mies nähdään SIKAHAUSKA!- sooloesityksissä Tampereen Komediateatterissa.

Lue myös:

    Uusimmat